Porto Tawny terug naar overzicht »Portugal

Quinta Vale d'Aldeia , Portugal


domein

Quinta Vale d'Aldeia werd opgericht in 2009 en omvat maar liefst 110 ha, waarvan 80 ha wijngaarden, de rest bestaat uit olijfbomen en amandelbomen. Het domein ligt in Mêda, dorpje hoog in de Douro-vallei, even ten zuiden van Vila Nova de Foz Côa. Omdat de wijngaarden op grote hoogte liggen (500 à 600 m) zijn de witte wijnen van dit domein fris en fruitig en de rode evenwichtig en elegant. Oenoloog José Reverendo Conceiçao is wijnmaker en gerant. Voor de porto's wordt samengewerkt met een domein nabij Pinhão, de wijngaarden dicht bij de Douro zijn beter geschikt voor de Port-wijn. Uniek is ook de rum van Madeira die door het domein wordt gecommercialiseerd.


bijkomende info

Het etiket is een tekening van de 'skyline' van Longroiva, het pittoreske dorpje naast Meda. Daar ligt ook een prachtig hotel van dezelfde eigenaars als van Quinta Vale d'Aldeia: het Longroiva hotel rural.


omschrijving

Robijnrood met in de rand een merkbare taankleurige evolutie. Veel smaak met een goede structuur en een reële finesse.

Een hele mooie tawny, vineus en niet overdreven zoet.


wijngaard

De druiven zijn afkomstig van wijngaarden dicht bij de Douro in de streek van São João da Pesqueira. Quinta Vale d'Aldeia heeft een partnership met een domein daar omdat hun eigen wijngaarden te hoog liggen om goede Porto te kunnen maken. De typische lokale druiven worden gebruikt zonder dat de exacte percentages bekend zijn: touriga nacional, touriga franca, tinta roriz, tinta cão, tinta amarela, ...


kelder

Porto wordt gemaakt door de gisting van de jonge wijn te stoppen door toevoeging van alcohol. Daardoor blijven er veel suikers behouden en bekomt men een alcoholpercentage van circa 20%. Daarna rijpt de wijn verder op (oude) houten vaten, in het geval van tawny minstens drie jaar.


download fiche

type
krachtig rood, aangesterkt, zoet

land
Portugal

domein
Quinta Vale d'Aldeia

naam
Porto Tawny

regio
Douro

druivensoorten

herkomstbenaming
Porto

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
desserts met noten of chocolade, gebak, harde pittige kaas, blauwschimmelkaas

alcoholpercentage
19,5% Vol.

€ 13,00 - 75cl
Terug verwacht okt '17