Porto 10 years terug naar overzicht »Portugal

Quinta Vale d'Aldeia , Portugal


domein

Quinta Vale d'Aldeia werd opgericht in 2009 en omvat maar liefst 110 ha, waarvan 80 ha wijngaarden, de rest bestaat uit olijfbomen en amandelbomen. Het domein ligt in Mêda, dorpje hoog in de Douro-vallei, even ten zuiden van Vila Nova de Foz Côa. Omdat de wijngaarden op grote hoogte liggen (500 à 600 m) zijn de witte wijnen van dit domein fris en fruitig en de rode evenwichtig en elegant. Oenoloog José Reverendo Conceiçao is wijnmaker en gerant. Voor de porto's wordt samengewerkt met een domein nabij Pinhão, de wijngaarden dicht bij de Douro zijn beter geschikt voor de Port-wijn. Uniek is ook de rum van Madeira die door het domein wordt gecommercialiseerd.


bijkomende info

Het etiket is een tekening van de 'skyline' van Longroiva, het pittoreske dorpje naast Meda. Daar ligt ook een prachtig hotel van dezelfde eigenaars als van Quinta Vale d'Aldeia: het Longroiva hotel rural.


omschrijving


wijngaard

Afkomstig van laag gelegen wijngaarden in de hoge Douro, dicht bij de rivier. De Porto van Quinta Vale d'Aldeia wordt gemaakt in een partnership met een domein in San João da Pesqueira, dat beter gesitueerde wijngaarden heeft voor de productie van aangesterkte wijn.


kelder

Porto wordt gemaakt door de gisting van de druiven al na een paar dagen te stoppen door het toevoegen van wijnalcohol van 70%. Daarom spreekt men van een 'versterkte' wijn, dit was vroeger noodzakelijk om de wijn te beschermen tijdens lange scheepsreizen. Een 10 jaar oude Port is steeds een blend van verschillende Porto's van verschillende leeftijden waarvan het gemiddelde minstens 10 jaar is.


download fiche

type
krachtig rood, aangesterkt, zoet

land
Portugal

domein
Quinta Vale d'Aldeia

naam
Porto 10 years

regio
Douro

druivensoorten

herkomstbenaming
Porto

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
desserts met noten of chocolade, gebak, blauwschimmelkaas, meditatiewijn

alcoholpercentage
20% Vol.

€ 23,00 - 75cl
Terug verwacht okt '17