Porto Vintage 2020 terug naar overzicht »Portugal

Quinta Vale d'Aldeia , Portugal


domein

Quinta Vale d'Aldeia werd opgericht in 2009 en omvat maar liefst 110 ha, waarvan 80 ha wijngaarden, de rest bestaat uit olijfbomen en amandelbomen. Het domein ligt in Mêda, dorpje hoog in de Douro-vallei, even ten zuiden van Vila Nova de Foz Côa. Omdat de wijngaarden op grote hoogte liggen (500 à 600 m) zijn de witte wijnen van dit domein fris en fruitig en de rode evenwichtig en elegant. Oenoloog José Reverendo Conceiçao is wijnmaker en gerant. Voor de porto's wordt samengewerkt met een domein nabij Pinhão, de wijngaarden dicht bij de Douro zijn beter geschikt voor de Port-wijn. Uniek is ook de rum van Madeira die door het domein wordt gecommercialiseerd.


bijkomende info

Het etiket is een tekening van de 'skyline' van Longroiva, het pittoreske dorpje naast Meda. Daar ligt ook een prachtig hotel van dezelfde eigenaars als van Quinta Vale d'Aldeia: het Longroiva hotel rural.


omschrijving

Diepe, ondoorzichtige kleur. Aroma's van zwarte bessen, pruimen en chocolade. Rijke, intense smaak met veel volume, zoet, maar met goede zuren. Zeer lange afdronk. Jong te drinken op z'n fruit of lang te bewaren (20 jaar +).


wijngaard

De druiven zijn afkomstig van wijngaarden dicht bij de Douro in de streek van São João da Pesqueira. Quinta Vale d'Aldeia heeft een partnership met een domein daar omdat hun eigen wijngaarden te hoog liggen om goede Porto te kunnen maken. Voor deze Vintage Port komen enkel de beste druiven van de beste wijngaarden in aanmerking. De bodem bestaat uit leisteen.


kelder

Manuele pluk. Traditionele vergisting in lagares. Rijping van twee jaar op eiken vaten. Gebotteld zonder filtering noch stabilisatie, dus een bezinksel zal zich ontwikkelen.


download fiche

type
krachtig rood, aangesterkt, zoet

land
Portugal

domein
Quinta Vale d'Aldeia

naam
Porto Vintage

regio
Douro

jaar
2020

druivensoorten
touriga nacional
touriga franca
tempranillo = aragonês = tinta roriz
tinta amarela

herkomstbenaming
Porto

schenktemperatuur
18-20°C

gerecht
desserts met noten of chocolade, harde pittige kaas, blauwschimmelkaas, meditatiewijn

alcoholpercentage
20% Vol.

€ 51,00 - 75cl
Terug verwacht Nov '22