Vanitoso 2021 terug naar overzicht »Italië

Cantine Ravazzi , Italië


domein

Alberto Ravazzi heeft het domein overgenomen van zijn vader Enio, die op zijn beurt gestart was in de jaren '60 met vier hectaren. Vandaag omvat het domein 18 ha in San Casciano dei Bagni, in het uiterste zuiden van Toscane, nabij de grens met Umbrië. De aanplant bestaat uit lokale druiven zoals sangiovese, canaiolo, vermentino en in kleinere hoeveelheden druiven zoals merlot en sagrantino. Alberto creëerde de aparte reeks 'Collezione Privata' waarin alle opgebouwde ervaring samen komt. De bekroning kwam er toen in 2015 de bekende wijnschrijver Luca Maroni de 'Prezioso' 2011 uitriep tot '1°Miglior vino rosso d'Italia'.


omschrijving

Diep robijnrood met granaatrode tinten in de rand. Aroma's van rijp rood fruit (kersen, pruimen...) met kruidige toetsen. Zacht en fluwelig, zelfs soepel in de mond, met toch vrij veel intensiteit. Gul en bijzonder aangenaam.


wijngaard

De wijngaarden bevinden zich in San Casciano dei Bagni, op verschillende locaties. Het rendement bedraagt 43 hl/ha.


kelder

De oogst gebeurt manueel met selectie in de wijngaard. In de kelder gisten de druiven in een houten vat met temperatuurcontrole. Er worden geselecteerde gisten toegevoegd. Na de gisting blijven de schilletjes nog 5 dagen in de kuip.

De verdere rijping, in houten vaten van verschillende grootte, duurt 24 maanden.


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Italië

domein
Cantine Ravazzi

naam
Vanitoso

regio
Toscana

jaar
2021

druivensoorten
sangiovese : 90%
canaiolo : 10%

herkomstbenaming
Toscana IGT

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
lam, rood vlees, stoofschotels, pluimwild (fazant, patrijs), pelswild (hert, reebok, everzwijn), halfharde kaas, harde pittige kaas

alcoholpercentage
13,5% Vol.

€ 14,50 - 75cl