Iroso 2020 terug naar overzicht »Italië

Cantine Ravazzi , Italië


domein

Alberto Ravazzi heeft het domein overgenomen van zijn vader Enio, die op zijn beurt gestart was in de jaren '60 met vier hectaren. Vandaag omvat het domein 18 ha in San Casciano dei Bagni, in het uiterste zuiden van Toscane, nabij de grens met Umbrië. De aanplant bestaat uit lokale druiven zoals sangiovese, canaiolo, vermentino en in kleinere hoeveelheden druiven zoals merlot en sagrantino. Alberto creëerde de aparte reeks 'Collezione Privata' waarin alle opgebouwde ervaring samen komt. De bekroning kwam er toen in 2015 de bekende wijnschrijver Luca Maroni de 'Prezioso' 2011 uitriep tot '1°Miglior vino rosso d'Italia'.


omschrijving

Robijnrode, diepe kleur. Aroma's van rood fruit en gedroogd fruit met toetsen van tabak en kruiden. Volle, fluwelige wijn met rijpe tannines. Deze wijn heeft absoluut nog enkele jaren bewaarpotentieel. 


wijngaard

De druiven zijn afkomstig van verschillende geselecteerde wijngaarden in en rond San Casciano dei Bagni.


kelder

De druiven worden zeer rijp geplukt met de hand en nadien nog eens getrieerd. De gisting gebeurt in inox tanks bij gecontroleerde temperatuur. Na de alcoholische gisting is er nog 10 dagen schilweking. Verder rijpt de wijn 20 maanden op eik.


onderscheidingen

2012: Luca Maroni 96/100

2013: Luca Maroni 95/100


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Italië

domein
Cantine Ravazzi

naam
Iroso

regio
Toscana

jaar
2020

druivensoorten
sangiovese : 50%
cabernet sauvignon : 25%
merlot : 25%

herkomstbenaming
Toscana IGT

schenktemperatuur
18-20°C

gerecht
rood vlees, stoofschotels, pelswild (hert, reebok, everzwijn), kruidige gerechten, halfharde kaas, harde pittige kaas, meditatiewijn

alcoholpercentage
14% Vol.

€ 20,50 - 75cl
Terug verwacht okt '18