Prezioso 2020 terug naar overzicht »Italië

Cantine Ravazzi , Italië


domein

Alberto Ravazzi heeft het domein overgenomen van zijn vader Enio, die op zijn beurt gestart was in de jaren '60 met vier hectaren. Vandaag omvat het domein 18 ha in San Casciano dei Bagni, in het uiterste zuiden van Toscane, nabij de grens met Umbrië. De aanplant bestaat uit lokale druiven zoals sangiovese, canaiolo, vermentino en in kleinere hoeveelheden druiven zoals merlot en sagrantino. Alberto creëerde de aparte reeks 'Collezione Privata' waarin alle opgebouwde ervaring samen komt. De bekroning kwam er toen in 2015 de bekende wijnschrijver Luca Maroni de 'Prezioso' 2011 uitriep tot '1°Miglior vino rosso d'Italia'.


omschrijving

Zeer diepe, intens robijnrode kleur. Uitnodigend aroma met kruidige toetsen waarin het hout herkenbaar is (kaneel, vanille), kersen en pruimen. Krachtige, volle smaak met een goede structuur en rijpe, fijne tannines. Ellenlange afdronk.


wijngaard

De wijngaarden bevinden zich verspreid in San Casciano dei Bagni. Het rendement ligt rond de 35 hl/ha.


kelder

De oogst gebeurt manueel. Tijdens het plukken worden de druiven geselecteerd en in kleine bakjes gelegd. In de kelder worden de druiven in een open houten kuip gebracht, geselecteerde gist wordt toegevoegd. Na de gisting weken de schilletjes nog 10 tot 15 verder. De rijping op barriques van eikenhout duurt maar liefst drie jaar.


onderscheidingen

2010: Luca Maroni: 3e Miglior vino rosso d'Italia (96/100)

2011: Luca Maroni: 1e Miglior vino rosso d'Italia (97/100)


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Italië

domein
Cantine Ravazzi

naam
Prezioso

regio
Toscana

jaar
2020

druivensoorten
sangiovese : 50%
merlot : 50%

herkomstbenaming
Toscana IGT

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
rood vlees, stoofschotels, pelswild (hert, reebok, everzwijn), harde pittige kaas, meditatiewijn

alcoholpercentage
15,0% Vol.

€ 37,00 - 75cl