Elo Monastrell 2012 terug naar overzicht »Spanje

Compañia de Vinos del Atlántico , Spanje


domein

Dit opmerkelijk wijnbedrijf is in 2002 opgericht door twee studiegenoten. Patrick Mata bleef na zijn thesis over export naar Amerika hangen in de VS en startte er Olé Imports. Hij schakelde zijn vriend Alberto Orte in om in Spanje bij verschillende wijndomeinen geschikte wijnen te selecteren en desgewenst zelf te maken. Ze deelden Spanje in in klimaatzones (zie kaart, hoe hoger het cijfer, hoe meer zon) en zoeken in elke zone naar de hoogst gelegen wijngaarden met oude stokken. In de vinificatie willen ze fruit, fraîcheur en karakter naar voor brengen. Ze brengen dus een totaal-aanpak van wijnstok tot etiket. Wij brengen deze wijnen in exclusiviteit naar België.


omschrijving

Unieke monastrell, met een finesse en een charme die eerder aan pinot noir doet denken. Donkere maar doorzichtige kleur, geur van bloemen (rozen), frambozen en kersen met een subtiele hoettoets. Fijne, elegante smaak met goede frisheid en bescheiden alcohol. Komt deze wijn echt uit het Zuiden van Spanje? Toch wel...


wijngaard

Afkomstig van een uniek perceel, de Alterón-wijngaard, met een bijna pure kalksteenbodem. De grote hoogte (770 m, de hoogste wijngaard in Yecla) zorgt voor koele nachten. De wijngaard werd aangeplant in 1973 zonder Amerikaanse onderstammen, dus met de eigen wortels "franc de pied".


kelder

De druiven worden maar liefst drie weken (!) vroeger dan elders in Yecla geoogst. De druiven worden licht geperst en gaan in een open inox tank, waar ze gedurende 28 dagen blijven zonder rondpompen: Alberto wil een minimale extractie van tannines. Daarna rijpt de wijn een jaar op eiken vaten van 2 à 3 jaar oud, zodat de wijn zuurstof krijgt bij het rijpen maar niet teveel houtsmaak.


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Spanje

domein
Compañia de Vinos del Atlántico

naam
Elo Monastrell

regio
Diverse regio's

jaar
2012

druivensoorten
mourvèdre = monastrell : 100%

herkomstbenaming
Yecla

schenktemperatuur
16-18°C

alcoholpercentage
13% Vol.

€ 25,50 - 75cl