Vara y Pulgar 2018 terug naar overzicht »Spanje

Compañia de Vinos del Atlántico , Spanje


domein

Dit opmerkelijk wijnbedrijf is in 2002 opgericht door twee studiegenoten. Patrick Mata bleef na zijn thesis over export naar Amerika hangen in de VS en startte er Olé Imports. Hij schakelde zijn vriend Alberto Orte in om in Spanje bij verschillende wijndomeinen geschikte wijnen te selecteren en desgewenst zelf te maken. Ze deelden Spanje in in klimaatzones (zie kaart, hoe hoger het cijfer, hoe meer zon) en zoeken in elke zone naar de hoogst gelegen wijngaarden met oude stokken. In de vinificatie willen ze fruit, fraîcheur en karakter naar voor brengen. Ze brengen dus een totaal-aanpak van wijnstok tot etiket. Wij brengen deze wijnen in exclusiviteit naar België.


omschrijving

Paarse kleur, intens tranend. Zwoele neus van zwarte bessen, grafiet, peper, chocolade en wat zoethout. Krachtige smaak met goede structuur, presente tannines en een minerale ruggengraat. Lange afdronk. Slechts 3000 flessen gemaakt.


wijngaard

De wijngaard is aangeplant in Cadiz, in het uiterste Zuiden van Spanje, in de Sherrystreek (zone 9 op de kaart). De bodem is spierwit van de kalk en wordt albariza genoemd. Dankzij deze bodem rijpt de druif perfect zonder overrijpheid. De wijngaarden liggen niet ver van de oceaan, op slechts 60 m hoogte. De wijngaard werd aangeplant in 1999. Tintilla is een oud druivenras waarvan pas recent ontdekt is dat het identiek is aan graciano.


kelder

Na de gisting rijpte de wijn gedurende een jaar in grote recipiënten, 40% in hout en 60% in beton. Na dat jaar rijpte de wijn nog 7 maand verder op barriques (225l) van Franse eik.


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Spanje

domein
Compañia de Vinos del Atlántico

naam
Vara y Pulgar

regio
Diverse regio's

jaar
2018

druivensoorten
graciano : 100%

herkomstbenaming
Vino de la tierra de Cádiz

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
lam, pelswild (hert, reebok, everzwijn), kruidige gerechten, harde pittige kaas, blauwschimmelkaas, meditatiewijn

alcoholpercentage
13,5% Vol.

€ 18,00 - 75cl
Terug verwacht Jun '21