La Cartuja Priorat 2018 terug naar overzicht »Spanje

Compañia de Vinos del Atlántico , Spanje


domein

Dit opmerkelijk wijnbedrijf is in 2002 opgericht door twee studiegenoten. Patrick Mata bleef na zijn thesis over export naar Amerika hangen in de VS en startte er Olé Imports. Hij schakelde zijn vriend Alberto Orte in om in Spanje bij verschillende wijndomeinen geschikte wijnen te selecteren en desgewenst zelf te maken. Ze deelden Spanje in in klimaatzones (zie kaart, hoe hoger het cijfer, hoe meer zon) en zoeken in elke zone naar de hoogst gelegen wijngaarden met oude stokken. In de vinificatie willen ze fruit, fraîcheur en karakter naar voor brengen. Ze brengen dus een totaal-aanpak van wijnstok tot etiket. Wij brengen deze wijnen in exclusiviteit naar België.


omschrijving

Doorzichtige paarse kleur. Intens aroma van rode bessen en bloemen. Sappig en genereus in de mond, met weinig tannines. Deze wijn is een frisse, moderne benadering van de vaak wat rustieke Priorat-wijnen. Het hele gebied behoorde vroeger toe aan de karthuizer monniken die er een eigen staat hadden, "La Cartuja" genaamd.


wijngaard

Priorat ligt in Catalonië, ten Zuiden van Tarragona (zone 5 op de kaart). De wijngaarden werden aangeplant in 2002 in de unieke bodem van Priorat: licorella, of vulkanische leisteen. De 24 ha bevinden zich in de subzone Solanes, op 4,5 km ten Zuidwesten van Gratallops, op 250 m hoogte. De arme bodem met lage pH geeft rijke wijnen met frisse zuren. De wijnbouw is biologisch.


kelder

Na twee dagen gisting start de alcoholische gisting, die loopt over acht dagen. Daarna weken de schilletjes nog tien dagen verder voor de wijn geperst wordt. De verdere rijping op hout duurt zes maanden; de helft op barriques van 225 l en de andere helft op grotere vaten van 300 l.


onderscheidingen

2011: Parker 93/100

2013: International Wine Challenge 90/100


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Spanje

domein
Compañia de Vinos del Atlántico

naam
La Cartuja Priorat

regio
Diverse regio's

jaar
2018

druivensoorten
grenache = garnacha : 70%
carignan : 30%

herkomstbenaming
Priorat DOCa

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
gevogelte (kip, kalkoen), eend, lam, varkensvlees, rood vlees, pluimwild (fazant, patrijs), romige kazen, halfharde kaas

alcoholpercentage
14% Vol.

€ 17,00 - 75cl