Atlántida 2015 terug naar overzicht »Spanje

Compañia de Vinos del Atlántico , Spanje


domein

Dit opmerkelijk wijnbedrijf is in 2002 opgericht door twee studiegenoten. Patrick Mata bleef na zijn thesis over export naar Amerika hangen in de VS en startte er Olé Imports. Hij schakelde zijn vriend Alberto Orte in om in Spanje bij verschillende wijndomeinen geschikte wijnen te selecteren en desgewenst zelf te maken. Ze deelden Spanje in in klimaatzones (zie kaart, hoe hoger het cijfer, hoe meer zon) en zoeken in elke zone naar de hoogst gelegen wijngaarden met oude stokken. In de vinificatie willen ze fruit, fraîcheur en karakter naar voor brengen. Ze brengen dus een totaal-aanpak van wijnstok tot etiket. Wij brengen deze wijnen in exclusiviteit naar België.


omschrijving

Zeer diep gekleurde, donkere rode wijn. In de neus hebben we zwarte bessen, kruiden en een rokerige houttoets. De grote rijpheid vertaalt zich in de mond niet in een zwoele, zoete toets, integendeel, deze wijn is strak en slank, met een onmiskenbare zilte, minerale toets, afkomstig van de kalkbodem en de nabijheid van de oceaan. Ongefilterd gebotteld. Deze wijn kan nog jaren mee. Verpakt in houten kistjes van 6 flessen, er werden slechts 50 kistjes gemaakt, waarvan 15 voor België.


wijngaard

De wijngaard is aangeplant in Cadiz, in het uiterste Zuiden van Spanje, in de Sherrystreek (zone 9 op de kaart). De bodem is spierwit van de kalk en wordt albariza genoemd. Dankzij deze bodem rijpt de druif perfect zonder overrijpheid. De wijngaarden liggen niet ver van de oceaan, op slechts 60 m hoogte. De wijngaard werd aangeplant in 1999. Tintilla is een oud druivenras waarvan pas recent ontdekt is dat het identiek is aan graciano.


onderscheidingen

92/100 Wine Spectator


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Spanje

domein
Compañia de Vinos del Atlántico

naam
Atlántida

regio
Diverse regio's

jaar
2015

druivensoorten
graciano : 100%

herkomstbenaming
Vino de la tierra de Cádiz

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
duif, eend, lam, rood vlees, pluimwild (fazant, patrijs), halfharde kaas, harde pittige kaas, meditatiewijn

€ 27,00 - 75cl