Orleans Borbon Manzanilla terug naar overzicht »Spanje

Compañia de Vinos del Atlántico , Spanje


domein

Dit opmerkelijk wijnbedrijf is in 2002 opgericht door twee studiegenoten. Patrick Mata bleef na zijn thesis over export naar Amerika hangen in de VS en startte er Olé Imports. Hij schakelde zijn vriend Alberto Orte in om in Spanje bij verschillende wijndomeinen geschikte wijnen te selecteren en desgewenst zelf te maken. Ze deelden Spanje in in klimaatzones (zie kaart, hoe hoger het cijfer, hoe meer zon) en zoeken in elke zone naar de hoogst gelegen wijngaarden met oude stokken. In de vinificatie willen ze fruit, fraîcheur en karakter naar voor brengen. Ze brengen dus een totaal-aanpak van wijnstok tot etiket. Wij brengen deze wijnen in exclusiviteit naar België.


omschrijving

Manzanilla is de lichtste, fijnste en ook meest zilte van de sherries. Een unieke wijn. Deze is bovendien veel rijker en smaakvoller dan de doosnee manzanilla. Niet alleen als aperitief maar ook bij schaal- en schelpdieren, gefrituurde vis, oesters, charcuterie, kazen,...

Don Antonio de Orleans, een zoon van de Franse Koning, stichtte dit domein in 1849. Tot voor kort produceerde dit domein uitsluitend voor de Spaanse koninklijke familie.


wijngaard

Manzanilla kan enkel komen uit Sanlucar de Barrameda, in de provincie Cadiz, het historische vissersdorp waar de Guadalquivir uitmondt in de Atlantische oceaan (zone 9). De hagelwitte albariza-bodems bestaan uit pure kalk, deze houden het water vast zodat de druivenstokken de hitte overleven. De wijngaard is aangeplant in 1973 en ligt op 40-90 m hoogte.


kelder

Sherry wordt op een bijzondere manier gemaakt. De jonge wijn wordt in verschillende stappen gemengd met oudere wijn (criadera-methode). Uit het oudste vat wordt (in dit geval) twee maal per jaar een hoeveelheid afgetapt om te bottelen. De wijn is gemiddeld vijf jaar oud. Manzanilla is heel gevoelig aan oxidatie, om te vermijden dat een aangebroken fles kapot gaat wordt de wijn uitsluitend in kleine flesjes met schroefdop gebotteld.


onderscheidingen

Wine & Spirits Magazine:"2013 Year's Best Buy Wine"


download fiche

type
fris wit, aangesterkt, droog

land
Spanje

domein
Compañia de Vinos del Atlántico

naam
Orleans Borbon Manzanilla

regio
Diverse regio's

druivensoorten
palomino : 100%

herkomstbenaming
Sherry

schenktemperatuur
6-8°C

gerecht
aperitief, oesters, zeevruchten, charcuterie, harde pittige kaas

alcoholpercentage
15% Vol.

€ 9,00 - 37,5cl