De Pfalz stond al bekend als wijnregio in de tijd van de Romeinen. Deze zuidelijke regio is bijzonder geschikt voor de Bourgondische druivenrassen naast de klassieke Duitse druiven als Riesling en Silvaner. Karl Pfaffmann begon er in 1955 met het zelf bottelen van wijn op het toen nog gemengde bedrijf. Zoon Helmut legde zich toe op louter wijn en tegenwoordig leidt kleinzoon Markus, oenoloog gediplomeerd in Geisenheim, een domein van 60 ha.
omschrijving
Zeer geconcentreerde, donkerpaarse kleur. Heel fruitige neus van kersen en vlierbessen met een toets van cacao. Vol in de mond, een goede zuurtegraad, weinig tannines en zeer zacht.
wijngaard
Dornfelder is een kruising tussen Helfensteiner (Fruhburgunder x Trollinger) en Heroldrebe (Portugieser x Lemberger), genoemd naar de wijnbouwdeskundige Imanuel Dornfelder die de kruising in 1955 tot stand bracht. Oorspronkelijk was de druif bedoeld om voor extra kleur te zorgen in assemblages.
De wijngaard Silberberg ligt volledig rondom het dorp Walsheim en maakt deel uit van de Grosslage Bischofskreuz. De Dornfelder staat op zware en diepe leem-loessgrond met wat kalk in de ondergrond. De opbrengst wordt ingeperkt tot maximaal 75 hl/ha.
kelder
De most weekt 12 dagen met de schilletjes, daarna wordt de wijn geperst en de verdere rijping gebeurt op houten vaten tot aan de botteling.