'Z' Cabernet Franc 2019 terug naar overzicht »Bulgarije

Zelanos Winery , Bulgarije


domein

Zelanos Winery is een van de vele nieuwe producenten in Bulgarije, gestart in 2014. Het domein ligt nabij de Rozenvallei (wereldberoemd vanwege de productie van rozenolie) in het district Bourgas in de Thracië. De filosofie bestaat erin om gezonde, intacte druiven met minimale behandeling tot wijn te laten vergisten. De stijl is modern, zeer zuiver en internationaal. In het totaal zijn er 70 hectaren aangeplant maar de productie bedraagt tot nu toe slechts 100 000 flessen.


omschrijving

Donkere robijnrode kleur. Complex aroma met zwart fruit, tabak, cederhout en peper met ook florale toetsen. In de mond proeven we veel materie, veel fruit met rijpe, fluwelige tannines. De vegetale toets die herkenbaar is in vele cabernet francs is hier bijna afwezig en vertaalt zich in een toets van tabak en peper. De rijping op hout laat een subtiele toets van koffie achter in de afdronk.


wijngaard

Van de Oreshaka-wijngaard in Slavyantsi.


kelder

Manuele oogst. De gisting verloopt in inox tanks met temperatuurscontrole. Op het einde van de gisting worden de schilletjes nog een paar dagen in de tank gehouden voor meer extractie. Na de gisting rijpt een deel van de wijn 10 maanden in barriques van Franse eik. Na de assemblage wordt de wijn slechts licht geklaard (niet gefilterd) en gebotteld.


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Bulgarije

domein
Zelanos Winery

naam
'Z' Cabernet Franc

regio
Thracië

jaar
2019

druivensoorten
cabernet franc : 100%

herkomstbenaming
Thracian lowlands

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
paddestoelen, gevogelte (kip, kalkoen), duif, eend, varkensvlees, rood vlees, pluimwild (fazant, patrijs), romige kazen, halfharde kaas

alcoholpercentage
14% Vol.

€ 17,00 - 75cl