Syrah 2021 terug naar overzicht »Bulgarije

Zelanos Winery , Bulgarije


domein

Zelanos Winery is een van de vele nieuwe producenten in Bulgarije, gestart in 2014. Het domein ligt nabij de Rozenvallei (wereldberoemd vanwege de productie van rozenolie) in het district Bourgas in de Thracië. De filosofie bestaat erin om gezonde, intacte druiven met minimale behandeling tot wijn te laten vergisten. De stijl is modern, zeer zuiver en internationaal. In het totaal zijn er 70 hectaren aangeplant maar de productie bedraagt tot nu toe slechts 100 000 flessen.


omschrijving

Purper maar nog doorzichtig. Neus van pruimen, rood en zwart fruit, met kruidige toetsen (peper, kaneel) en een zachte vanilletoets. In de mond sappig, heel fruitig, met heel fijne tannines en opvallend goede zuren. Een fijne en heel frisse syrah, geïnspireerd op de Noordelijke Rhône-stijl, maar lichter en frisser.


wijngaard

Zanderige, goed drainerende bodems met veel mineralen. Van de Oreshaka-wijngaard in Slavyani.


kelder

Manuele oogst. Na grondige triage werden de druiven ontsteeld en vergist in open kuipen, waarbij de koek met schilletjes manueel terug wordt ondergedompeld ('pigeages' zoals in de Bourgogne). Na de gisting werd de helft van de wijn overgebracht in vaten van Franse eik, voor acht maanden verdere rijping.


download fiche

type
fruitig rood, droog

land
Bulgarije

domein
Zelanos Winery

naam
Syrah

regio
Thracië

jaar
2021

druivensoorten
syrah : 100%

herkomstbenaming
Thracian lowlands

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
pasta's, duif, lam, rood vlees, kruidige gerechten, halfharde kaas

alcoholpercentage
13,4% Vol.

€ 12,00 - 75cl
Terug verwacht Jun '23