Tentation du Sud 2023 terug naar overzicht »Frankrijk

Fonjoya / CLR , Frankrijk


domein

Fonjoya is de nieuwe naam voor de coöperatie van Saint-Saturnin-de-Lucian die in 1951 werd opgericht door Noël Calmel in een periode van economische crisis. Ze namen de beslissing om zich toe te leggen op de verkoop van gebottelde wijn, revolutionair in die tijd, toen coöperaties vooral in bulk verkochten. Vandaag produceren ze 3,5 miljoen flessen per jaar. De wijngaarden zijn zeer goed gelegen, aan de voet van de causse (hoogvlakte) en op enige afstand van de Middellandse Zee. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn hier groot. Saint-Saturnin ligt overigens maar op een boogscheut van Aniane, waar zich misschien wel het bekendste domein van de Languedoc bevindt. De wijnen die wij verdelen zijn gemaakt in nauwe samenwerking met CLR (Caves Languedoc Roussillon) gerund door Nicolas Chebille en zijn jongere zus Chloé. Zij ontwierp een modern en aantrekkelijk etiket.


omschrijving

Robijnrode kleur. Aroma's van kersen, braambes en eikenhout. Volle, ronde zachte smaak, fluwelig van afdronk. De vermelding "Cuvée Astronomique" is een knipoog naar het observatorium op de top van Mont Saint-Baudille (840 m).


wijngaard

De wijngaarden van Saint-Guilhem-le-Désert (Unesco werelderfgoed) grenzen aan de kelder van Fonjoya en liggen aan de voet van de Séranne en de Mont Saint-Baudille. De bodem bestaat uit klei met kalk.


onderscheidingen

Klassieke vinificatie in inox kuipen. Rijping van 1 jaar in aanwezigheid van hout.


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Frankrijk

domein
Fonjoya / CLR

naam
Tentation du Sud

regio
Languedoc

jaar
2023

druivensoorten
syrah
grenache = garnacha
mourvèdre = monastrell

herkomstbenaming
Saint-Guilhem-le-Désert IGP

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
eend, lam, varkensvlees, rood vlees, stoofschotels, pelswild (hert, reebok, everzwijn), kruidige gerechten, harde pittige kaas

alcoholpercentage
13% Vol.

€ 9,50 - 75cl
Terug verwacht Mar '24