Inspiration by Chloé Blanc 2023 terug naar overzicht »Frankrijk

Fonjoya / CLR , Frankrijk


domein

Fonjoya is de nieuwe naam voor de coöperatie van Saint-Saturnin-de-Lucian die in 1951 werd opgericht door Noël Calmel in een periode van economische crisis. Ze namen de beslissing om zich toe te leggen op de verkoop van gebottelde wijn, revolutionair in die tijd, toen coöperaties vooral in bulk verkochten. Vandaag produceren ze 3,5 miljoen flessen per jaar. De wijngaarden zijn zeer goed gelegen, aan de voet van de causse (hoogvlakte) en op enige afstand van de Middellandse Zee. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn hier groot. Saint-Saturnin ligt overigens maar op een boogscheut van Aniane, waar zich misschien wel het bekendste domein van de Languedoc bevindt. De wijnen die wij verdelen zijn gemaakt in nauwe samenwerking met CLR (Caves Languedoc Roussillon) gerund door Nicolas Chebille en zijn jongere zus Chloé. Zij ontwierp een modern en aantrekkelijk etiket.


omschrijving

Strogele wijn met expressieve aroma's van fruit en bloemen. Frisse smaak met pit.


wijngaard

De bodem is zanderig met veel stenen en horizontale lagen leem. Door de grote afkoeling 's nachts rijpen de druiven geleidelijk, wat gunstig is voor de ontwikkeling van aroma's.


kelder

Machinale oogst. Gisting op lage temperatuur in inox tanks. Botteling in januari volgend op de oogst.


download fiche

type
fris wit, droog

land
Frankrijk

domein
Fonjoya / CLR

naam
Inspiration by Chloé Blanc

regio
Languedoc

jaar
2023

druivensoorten
grenache blanc
sauvignon blanc
colombard

herkomstbenaming
Mont Baudile - Pays d'Hérault IGP

schenktemperatuur
8-10°C

gerecht
aperitief, salades, asperges, mosselen, oesters, zeevruchten, vis, gerookt, vis, gepocheerd, vis, gegrild of gebakken, geitenkaas

alcoholpercentage
12,0% Vol.

€ 7,30 - 75cl