Inspiration by Chloé 'Boeuf' 2023 terug naar overzicht »Frankrijk

Fonjoya / CLR , Frankrijk


domein

Fonjoya is de nieuwe naam voor de coöperatie van Saint-Saturnin-de-Lucian die in 1951 werd opgericht door Noël Calmel in een periode van economische crisis. Ze namen de beslissing om zich toe te leggen op de verkoop van gebottelde wijn, revolutionair in die tijd, toen coöperaties vooral in bulk verkochten. Vandaag produceren ze 3,5 miljoen flessen per jaar. De wijngaarden zijn zeer goed gelegen, aan de voet van de causse (hoogvlakte) en op enige afstand van de Middellandse Zee. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn hier groot. Saint-Saturnin ligt overigens maar op een boogscheut van Aniane, waar zich misschien wel het bekendste domein van de Languedoc bevindt. De wijnen die wij verdelen zijn gemaakt in nauwe samenwerking met CLR (Caves Languedoc Roussillon) gerund door Nicolas Chebille en zijn jongere zus Chloé. Zij ontwierp een modern en aantrekkelijk etiket.


omschrijving

Robijnrode, intense kleur. Aroma met veel fruit (rood fruit) en een subtiele vanille-toets. In de mond opnieuw veel fruit, soepele smaak met veel vulling en een goede lengte.


wijngaard

De bodem is zanderig met veel stenen en horizontale lagen leem. Door de grote afkoeling 's nachts rijpen de druiven geleidelijk, wat gunstig is voor de aroma's.


kelder

De druiven worden machinaal geplukt. De wijn gist in inox bij lage temperatuur. Na de gisting rijpt de wijn nog een jaar waarbij houtstaven worden gebruikt om de wijn een eiktoets te geven.


onderscheidingen

2016: Médaille d'Or Concours générale agricole 2018


download fiche

type
fruitig rood, droog

land
Frankrijk

domein
Fonjoya / CLR

naam
Inspiration by Chloé 'Boeuf'

regio
Languedoc

jaar
2023

druivensoorten
grenache = garnacha
carignan
syrah

herkomstbenaming
Mont Baudile - Pays d'Hérault IGP

schenktemperatuur
14-16°C

alcoholpercentage
13% Vol.

€ 7,80 - 75cl
Terug verwacht Apr '22