Sauvignon 2023 terug naar overzicht »Slovenië

Verus Vinogradi , Slovenië


domein

Ljutomer-Ormož is een bijzonder deelgebied van Sloveens Styrië (Štajerska) in het Oosten van Slovenië met meanderende heuvels van mergel. In dit koel klimaattype gedijen haast uitsluitend witte druiven. De drie initiatiefnemers van Verus, Danilo Šnajder, Božidar Grabovac en Rajko Žličar, werden vrienden tijdens hun werk voor de plaatselijke coöperatie. Ze brachten de wijngaarden van hun families samen en haalden in 2007 de eerste oogst binnen. Nu zijn er 10 ha in productie. De stijl is bijzonder precies met levendige zuren en zuiver fruit. Alle wijnen hebben dezelfde prijs: ze zijn allemaal van de hoogst haalbare kwaliteit.


omschrijving

Neus met zinderend aroma van stekelbessen, passievrucht en netels, bijna Nieuw-Zeelands van inslag. Intense smaak met veel frisheid, elegant en een lange afdronk.

 


wijngaard

De druiven komen van vier verschillende wijngaarden aangeplant op een hoogte van 300 – 340m in de heuvels van Jeruzalem-Ormož. De hellingsgraad loopt op tot 30 à 40%! De bodem bestaat uit grijze mergel en zandsteen, zanderiger bovenaan de helling, en rijker aan klei aan de voet van de helling.


kelder

Tijdens de oogst, in de laatste week van september, worden de trossen na een strenge selectie op rijpheid in kleine kistjes vergaard. De gisting vindt plaats in inox onder de 15°C met aansluitend een rijping op de fijne gist gedurende enkele weken. Geen klaring en enkel een lichte filtratie.

 


download fiche

type
fris wit, droog

land
Slovenië

domein
Verus Vinogradi

naam
Sauvignon

regio
Stajerska

jaar
2023

druivensoorten
sauvignon blanc : 100%

herkomstbenaming
Stajerska

schenktemperatuur
8-10°C

gerecht
aperitief, salades, mosselen, zeevruchten, vis, gerookt, vis, gepocheerd, geitenkaas

alcoholpercentage
12,5% Vol.

€ 13,20 - 75cl