Pinot Gris 2022 terug naar overzicht »Slovenië

Verus Vinogradi , Slovenië


domein

Ljutomer-Ormož is een bijzonder deelgebied van Sloveens Styrië (Štajerska) in het Oosten van Slovenië met meanderende heuvels van mergel. In dit koel klimaattype gedijen haast uitsluitend witte druiven. De drie initiatiefnemers van Verus, Danilo Šnajder, Božidar Grabovac en Rajko Žličar, werden vrienden tijdens hun werk voor de plaatselijke coöperatie. Ze brachten de wijngaarden van hun families samen en haalden in 2007 de eerste oogst binnen. Nu zijn er 10 ha in productie. De stijl is bijzonder precies met levendige zuren en zuiver fruit. Alle wijnen hebben dezelfde prijs: ze zijn allemaal van de hoogst haalbare kwaliteit.


omschrijving

Aroma's van peer met toetsen van citrus en kruiden. Een zekere volheid in de mond, matige zuren en vooral goed fruit en een lange afdronk.

 


wijngaard

De druiven komen van de wijngaarden Mali Kog and Radomerščak op een hoogte van 300 – 340m en met een hellingsgraad tot 30 à 40 %! De bodem bestaat uit grijze mergel en zandsteen, zanderiger bovenaan de helling, en rijker aan klei aan de voet van de helling.

 


kelder

Manuele oogst in kleine kistjes met een strenge selectie in de wijngaard. Schilcontact wordt minimaal gehouden omdat men geen extractie van de fenolen beoogt. Gisting in inox beneden de 15°C en rijping op de fijne gist gedurende twee maanden. Geen klaring en enkel een lichte filtratie.

 


download fiche

type
fris wit, droog

land
Slovenië

domein
Verus Vinogradi

naam
Pinot Gris

regio
Stajerska

jaar
2022

druivensoorten
pinot gris = grauburgunder : 100%

herkomstbenaming
Stajerska

schenktemperatuur
10-12°C

gerecht
asperges, groenten, eiergerechten, zeevruchten, vis, gerookt, vis, gepocheerd, vis, gegrild of gebakken, romige kazen

alcoholpercentage
13,0% Vol.

€ 13,20 - 75cl