Pinot Noir 2017 terug naar overzicht »Slovenië

Verus Vinogradi , Slovenië


domein

Ljutomer-Ormož is een bijzonder deelgebied van Sloveens Styrië (Štajerska) in het Oosten van Slovenië met meanderende heuvels van mergel. In dit koel klimaattype gedijen haast uitsluitend witte druiven. De drie initiatiefnemers van Verus, Danilo Šnajder, Božidar Grabovac en Rajko Žličar, werden vrienden tijdens hun werk voor de plaatselijke coöperatie. Ze brachten de wijngaarden van hun families samen en haalden in 2007 de eerste oogst binnen. Nu zijn er 10 ha in productie. De stijl is bijzonder precies met levendige zuren en zuiver fruit. Alle wijnen hebben dezelfde prijs: ze zijn allemaal van de hoogst haalbare kwaliteit.


omschrijving

Dit is de jongste telg binnen de Verus-wijnen, van jonge stokken die in 2007 werden aangeplant. Het klimaat van Stajerska is aan de koude kant, de enige rode druif die hier kan rijpen is pinot noir. Verus maakte deze wijn met dezelfde lichtvoetigheid, finesse en zuiverheid die ook de witte wijnen kenmerkt.


wijngaard

Afkomstig van een perceel aangeplant in 2006. De bodem bestaat uit mergel en kalkhoudende klei.


kelder

Manuele oogst. Gisting op inox bij gecontroleerde temperatuur, daarna een jaar op eik gerijpt (slechts deels nieuw).


download fiche

type
fruitig rood, droog

land
Slovenië

domein
Verus Vinogradi

naam
Pinot Noir

regio
Stajerska

jaar
2017

druivensoorten
pinot noir : 100%

herkomstbenaming
Stajerska

schenktemperatuur
14-16°C

gerecht
pasta's, groenten, vis, gegrild of gebakken, vis in saus, gevogelte (kip, kalkoen), varkensvlees, romige kazen, halfharde kaas

alcoholpercentage
13,5% Vol.

€ 18,50 - 75cl