Riesling 2022 terug naar overzicht »Slovenië

Verus Vinogradi , Slovenië


domein

Ljutomer-Ormož is een bijzonder deelgebied van Sloveens Styrië (Štajerska) in het Oosten van Slovenië met meanderende heuvels van mergel. In dit koel klimaattype gedijen haast uitsluitend witte druiven. De drie initiatiefnemers van Verus, Danilo Šnajder, Božidar Grabovac en Rajko Žličar, werden vrienden tijdens hun werk voor de plaatselijke coöperatie. Ze brachten de wijngaarden van hun families samen en haalden in 2007 de eerste oogst binnen. Nu zijn er 10 ha in productie. De stijl is bijzonder precies met levendige zuren en zuiver fruit. Alle wijnen hebben dezelfde prijs: ze zijn allemaal van de hoogst haalbare kwaliteit.


omschrijving

Witgele kleur, heel open en expressieve neus van rijp exotisch fruit met frisse citrustoetsen. Zinderend fris, gul fruit in de mond en droog zonder enige hardheid. Bijzonder zuiver en elegant.

 


wijngaard

De druiven komen van verschillende gemeenten rondom Jeruzalem-Ormož. Deze liggen op een hoogte van 300 – 340m en de hellingsgraad loopt op tot 30 à 40%! Een deel is dan ook in terrassen aangelegd. De bodem bestaat uit grijze mergel en zandsteen op een kalkhoudende ondergrond.


kelder

Tijdens de oogst, in de laatste week van september, worden de trossen na een strenge selectie op rijpheid in kleine kistjes vergaard. De gisting vindt plaats in inox onder de 15°C met aansluitend een rijping op de fijne gist gedurende enkele weken. Geen klaring en enkel een lichte filtratie.

 


download fiche

type
fris wit, droog

land
Slovenië

domein
Verus Vinogradi

naam
Riesling

regio
Stajerska

jaar
2022

druivensoorten
riesling : 100%

herkomstbenaming
Stajerska

schenktemperatuur
8-10°C

gerecht
aperitief, salades, asperges, mosselen, oesters, zeevruchten, vis, gerookt, vis, gepocheerd

alcoholpercentage
13,0 % Vol.

€ 13,20 - 75cl