San Marzano is een klein dorpje nabij Taranto, in de streek van de Primitivo di Manduria. In 1962 werd er door 19 wijnbouwers een kelder opgericht. Al snel werd de focus verlegd van bulkwijn naar kwaliteitswijn in flessen. Met hun inspanningen hebben ze veel bijgedragen aan de internationale erkenning van de Primitivo uit deze streek. Vandaag zijn er circa 1200 leden die samen 1500 hectaren wijngaarden beheren.
omschrijving
Strogele wijn met aroma's van peer, perzik en een hint van amandel. Rijke maar frisse smaak.
wijngaard
De wijngaarden liggen in San Marzano op ongeveer 100 m hoogte. Door de nabijheid van de zee is er een flinke afkoeling 's nachts, wat de rijping ten goede komt. De bodem is arm en bestaat uit een dunne toplaag van leem met veel stenen. Er zijn 4500 stokken per hectare aangeplant.
kelder
De oogst gebeurt in de eerste week van september. De druiven worden direct pneumatisch, op een zachte wijze, geperst. De alcoholische gisting gebeurt in inox bij een gecontroleerde temperatuur van maximaal 14°C met geselecteerde gisten. De wijn rijpt nog enkele maanden op inox alvorens te bottelen.