Blaufränkisch 'Deutschkreutz' 2022 terug naar overzicht »Oostenrijk

Weingut Ernst , Oostenrijk


domein

"Herkunft zählt." Dat is het motto van de jonge Bernhard Ernst (° 1985). In Deutschkreutz, helemaal in het Oosten van Oostenrijk, tegen de grens met Hongarije, liggen dan ook enkele van de mooiste terroirs van Burgenland. Bernhard studeerde zowel in de middelbare graad als de hogere graad aan de wijnbouwschool en deed nadien stages bij Nittnaus, Claus Preisinger, Mouton-Rothschild en La Mondotte. Hij kiest voor een eenvoudige, traditionele aanpak zonder opsmuk die het fruit maximaal respecteert. Het doel: wijnen met een diepe smaak en finesse, die typisch zijn voor deze streek. Deze jongeman bewerkt 8 ha, waarvan 70% blaufränkisch (de specialiteit hier), 20% zweigelt en de rest cabernet sauvignon, grüner veltliner en welschriesling.


omschrijving

Een volle, rijke wijn met finesse en elegantie, typisch voor Mittelburgenland.


wijngaard

De druiven zijn afkomstig van de wijngaarden Kart, Hochberg en Goldberg, allen in Deutschkreutz. De bodem bestaat uit zand, leem en veel stenen. Het continentaal klimaat met warme zomers maakt een goede rijping van de rode druiven mogelijk.


kelder

De druiven worden met de hand geplukt in kleine kistjes van 12 kg. Het fruit gaat in open gistingskuipen van 2000 l, zonder kneuzing (zoals in Bourgogne). Door deze gedeeltelijke koolzuurgisting binnenin de druif krijgt de wijn extra fruit. Door pigeage en remontage krijgt men een zachte extractie. Na de alcoholische gisting rijpt de wijn deels in inox en deels in gebruikte barriques . Daarin vindt de malolactaat-omzetting en een verdere rijping op de fijne gist met batonnage gedurende de eerste maanden. Er wordt geen enkele hulpstof gebruikt (zoals gisten of suikers) en de dosis sulfiet wordt beperkt tot het minimum.


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Oostenrijk

domein
Weingut Ernst

naam
Blaufränkisch 'Deutschkreutz'

regio
Burgenland

jaar
2022

druivensoorten
blaufränkisch = kékfrankos : 100%

herkomstbenaming
Burgenland

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
eend, varkensvlees, rood vlees, harde pittige kaas

alcoholpercentage
13,5% Vol.

€ 11,70 - 75cl