Viognier 'L'Intelligence' 2023 terug naar overzicht »Frankrijk

Château Guéry , Frankrijk


domein

Dit familiaal domein van 23 ha ligt in het hart van de Minervois, op arme kalkhoudende kleibodems. De jonge René-Henry Guéry is wijnbouwer in hart en nieren en zet het werk verder. Naast de klassieke Minervois worden een aantal opmerkelijke Vin de pays gemaakt. De haast altijd aanwezige wind speelt hier een bepalende rol in het terroir. Deze komt ofwel van over zee (de Marin, vocht en koelte), of uit het Oosten (de Cers, droog en warm).  Ze halen hier het maximum uit de druiven door ondermeer een milieuvriendelijke wijnbouw en een nachtelijke pluk voor de witte druiven.

 


omschrijving

 Goudgele kleur, typerende aroma’s van perzik, abrikoos en acaciabloesem. In de mond goed geconcentreerd en vettig. Schoolvoorbeeld van viognier.


wijngaard

Kalkhoudende kleigrond. De stokken, gesnoeid in Guyot simple, zijn 18 jaar oud en aangeplant met een plantdichtheid van 4000 stokken per ha.


kelder

De oogst gebeurt ‘s nachts en de wijnbereiding gebeurt bij lage temperatuur (14-17°C) onder afwezigheid van zuurstof, dit alles om het fruit en de frisheid te behouden. Een schilweking van 24 uur in de pers zorgt ervoor dat de aroma's maximaal uit de schilletjes gehaald worden.


onderscheidingen

2012: Oscar in de Wijnkoopgids F. Van der Auwera 2014

2019: 90/100 Falstaff


download fiche

type
vol wit, droog

land
Frankrijk

domein
Château Guéry

naam
Viognier 'L'Intelligence'

regio
Languedoc

jaar
2023

druivensoorten
viognier : 100%

herkomstbenaming
IGP Pays d'Oc

schenktemperatuur
10-12°C

gerecht
asperges, groenten, eiergerechten, kreeft, vis, gerookt, vis, gegrild of gebakken, gevogelte (kip, kalkoen)

alcoholpercentage
13,7% Vol.

€ 10,00 - 75cl