Villa Carumè 'B' Bianco terug naar overzicht »
Baglio Assuli , Italië
domein
'Assuli' betekent 'in de zon' in het Siciliaans dialect. De familie Caruso, groot geworden in de marmerindustrie, verzamelt sinds 1948 diverse wijngaarden in het westen van Sicilië. In 2016 neemt Roberto het domein over van vader Giacomo. Intussen zijn er 120 hectare wijngaarden. Er wordt een sublieme nieuwe kelder gebouwd en ster-oenoloog Lorenzo Landi wordt aangesteld als adviseur. Al snel volgt de beloning: de Nero d'Avola Lorlando 2017 krijgt 'tre bicchieri' in de Gambero Rosso. Er werd ook meteen werk gemaakt van de conversie naar biologische wijnbouw: vanaf 2020 zijn alle wijnen bio. Alle wijngaarden liggen in het hinterland van Marsala, op een hoogte tussen 100 en 250 meter, in valleien waar altijd wind is. Spaarbekkens zorgen voor voldoende water in het groeiseizoen. 'Villa Carumè' is de merknaam voor de instapwijnen van Baglio Assuli.
omschrijving
Strogele kleur met groene reflecties. Uitnodigende, intense neus van muskaatdruiven, perzik en abrikoos. De aanwezigheid van de zibibbo (muscaat)-druif is merkbaar in het aroma. De smaak is fris maar met een goede vulling.
wijngaard
De wijngaard ligt in Marara del Vallo, op 100 tot 250 m hoogte. Het klimaat is mediterraans maar er staat vaak een flinke bries die zorgt voor afkoeling. Aangeplant met hoge plantdichtheid (5000 stokken per hectare) en gesnoeid in Guyot.
kelder
De oogst is gewoonlijk eind augustus. De druiven worden zacht pneumatisch geperst. Na bezinking gist de most bij 16-17°C in inox tanks. Nadien rijpt de wijn 4-5 maanden "sur lie" (op de gistrest) alvorens te bottelen.
download fiche
type
fris wit, droog
land
Italië
domein
Baglio Assuli
naam
Villa Carumè 'B' Bianco
regio
Sicilia
druivensoorten
inzolia
catarratto
muscat = moscato
herkomstbenaming
Terre Siciliane IGT
schenktemperatuur
8-10°C
gerecht
aperitief, salades, asperges, mosselen, zeevruchten, vis, gerookt, vis, gepocheerd, vis, gegrild of gebakken
alcoholpercentage
12,5% Vol.