Villa Carumè Nero 2022 terug naar overzicht »Italië

Baglio Assuli , Italië


domein

'Assuli' betekent 'in de zon' in het Siciliaans dialect. De familie Caruso, groot geworden in de marmerindustrie, verzamelt sinds 1948 diverse wijngaarden in het westen van Sicilië. In 2016 neemt Roberto het domein over van vader Giacomo. Intussen zijn er 120 hectare wijngaarden. Er wordt een sublieme nieuwe kelder gebouwd en ster-oenoloog Lorenzo Landi wordt aangesteld als adviseur. Al snel volgt de beloning: de Nero d'Avola Lorlando 2017 krijgt 'tre bicchieri' in de Gambero Rosso. Er werd ook meteen werk gemaakt van de conversie naar biologische wijnbouw: vanaf 2020 zijn alle wijnen bio. Alle wijngaarden liggen in het hinterland van Marsala, op een hoogte tussen 100 en 250 meter, in valleien waar altijd wind is. Spaarbekkens zorgen voor voldoende water in het groeiseizoen. 'Villa Carumè' is de merknaam voor de instapwijnen van Baglio Assuli.


omschrijving

Robijnrode wijn met aroma's van rijp rood fruit en wat zoethout. Soepele smaak met voldoende pit, aangenaam en evenwichtig.


wijngaard

Arme bodem met veel stenen en kiezels in Mazare del Valle, op 150 m hoogte.


kelder

Oogst in de tweede helft van augustus. Ontristing gevolgd door een gisting op inox tanks gedurende 10 à 15 dagen bij maximaal 26°C. Na de malolactaat-omzetting rijpt de wijn nog 4 maanden op de droesem.


download fiche

type
fruitig rood, droog

land
Italië

domein
Baglio Assuli

naam
Villa Carumè Nero

regio
Sicilia

jaar
2022

druivensoorten
nero d'avola
syrah

herkomstbenaming
Sicilia DOC

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
pasta's, paddestoelen, duif, eend, lam, varkensvlees, rood vlees, kruidige gerechten, halfharde kaas

alcoholpercentage
13,5% Vol.

€ 9,30 - 75cl
Terug verwacht Dec '21