Soave 'Runcaris' 2021 terug naar overzicht »Italië

Fattori , Italië


domein

De familie Fattori is al drie generaties actief in de wijnsector in Veneto. Oorspronkelijk werden de druiven ingekocht en legde men zich toe op het wijnmaken en verkopen. Antonio Fattori, de huidige eigenhaar, had voor zichzelf besloten om niet op de lauweren te gaan rusten maar om steeds de kwaliteit te verbeteren. Toen prijzen gewonnen werden met deze wijnen was dit het signaal om ook zelf in wijngaarden te gaan investeren om zo nog meer controle over de kwaliteit te krijgen. Vandaag worden uitsluitend wijnen van de 55 ha eigen wijngaarden in Soave verkocht, het grootste deel bestemd voor export. In de jaren 2000 werd het domein 'Col de la Bastia' (12 hectaren) in het Valpolicella-gebied bijgekocht. Hiermee is een oude droom van Antonio in vervulling gegaan. De wijnbouw is biologisch. 


omschrijving

Fris en elegant, droog met mooi fruit en wat bloemige toetsen. Soave is niet zo expressief maar wel subtiel.

 


wijngaard

Aangeplant in de vulkanische heuvels ten Noordoosten van Verona tussen 150 en 250 m hoogte. De stokken zijn gemiddeld 25 jaar oud en 4800 stokken per hectare geven tussen 60 en 70 hl opbrengst.

 


kelder

De oogst gebeurt manueel eind september.

Na een korte schilweking van 2 uur worden de druiven geperst en de most gedecanteerd. De gisting gebeurt aan zeer lage temperatuur in inox, waar de wijn verblijft tot in maart.

 


onderscheidingen

2012: Robert Parker 87/100


download fiche

type
fris wit, droog

land
Italië

domein
Fattori

naam
Soave 'Runcaris'

regio
Veneto

jaar
2021

druivensoorten
garganega : 100%

herkomstbenaming
Soave Classico DOC

schenktemperatuur
8-10°C

gerecht
salades, groenten, zeevruchten, vis, gerookt, vis, gepocheerd, romige kazen, halfharde kaas

alcoholpercentage
12,5% Vol.

€ 11,00 - 75cl