Soave 'Danieli' 2021 terug naar overzicht »
Fattori , Italië
domein
De familie Fattori is al drie generaties actief in de wijnsector in Veneto. Oorspronkelijk werden de druiven ingekocht en legde men zich toe op het wijnmaken en verkopen. Antonio Fattori, de huidige eigenhaar, had voor zichzelf besloten om niet op de lauweren te gaan rusten maar om steeds de kwaliteit te verbeteren. Toen prijzen gewonnen werden met deze wijnen was dit het signaal om ook zelf in wijngaarden te gaan investeren om zo nog meer controle over de kwaliteit te krijgen. Vandaag worden uitsluitend wijnen van de 55 ha eigen wijngaarden in Soave verkocht, het grootste deel bestemd voor export. In de jaren 2000 werd het domein 'Col de la Bastia' (12 hectaren) in het Valpolicella-gebied bijgekocht. Hiermee is een oude droom van Antonio in vervulling gegaan. De wijnbouw is biologisch.
omschrijving
Strogele kleur. Aroma's van jasmijn en goudenregen, met toetsen van rijp wit fruit (peer) en netel. Rijke maar frisse smaak en een lange afdronk.
wijngaard
De wijngaard is aangeplant in de vulkanische heuvels ten Noordoosten van Verona tussen 150 en 250 m hoogte. De stokken zijn gemiddeld 25 jaar oud en 4800 stokken per hectare geven tussen 60 en 70 hl opbrengst.
kelder
De oogst gebeurt manueel eind september.
Na een schilweking van 20 uur worden de druiven geperst, hierbij worden 10% druiven en de most gedecanteerd. De gisting gebeurt aan zeer lage temperatuur (nooit hoger dan 14°C) in inox. 10% van de druiven wordt eerst ingedroogd in kleine bakjes en terug toegevoegd aan het einde van de gisting, om de concentratie en complexiteit te verhogen. De wijn rijpt verder tot in maart.
onderscheidingen
2011: zilver op de Decanter World Wine Awards 2013
2011: Wine Spectator 88/100
2012: Wine Advocate 88+
2012: Robert Parker 88/100
download fiche
type
fris wit, droog
land
Italië
domein
Fattori
naam
Soave 'Danieli'
regio
Veneto
jaar
2021
druivensoorten
garganega : 100%
herkomstbenaming
Soave DOC
schenktemperatuur
10-12°C
gerecht
eiergerechten, zeevruchten, kreeft, vis, gerookt, vis, gepocheerd, vis, gegrild of gebakken, vis in saus, gevogelte (kip, kalkoen)
alcoholpercentage
12,5% Vol.