Prosecco 'Ruio' Brut 2023 terug naar overzicht »Italië

Azienda Agricola Malibràn , Italië


domein

Prosecco is de Italiaanse versie van mousserende wijn. In tegenstelling tot Champagne en Cava is de wijn niet hergist op fles, maar in een drukbestendige tank, zodat alle fruitige aroma's van de druif bewaard worden. Malibràn is een klein domein van 7 ha gelegen in Susegana, een dorpje in de heuvels tussen Conegliano en Valdobbiadene. De wijngaarden liggen in het hart van het DOCG-gebied van Prosecco. Maurizio Favrel is de jonge eigenaar en oenoloog op het domein. Vader Momi neemt nog steeds het werk in de wijngaard voor z'n rekening.


omschrijving

Bleek strogeel, fijne en persistente mousse. Fruitig aroma van rijpe appel en peer met een bloemige toets en een hint van citrus. Droog (maar niet beendroog), levendig en mooi evenwichtig.


wijngaard

De wijngaarden liggen rondom de kelder in Susegana, op lichtglooiend terrein. De bodem bestaat uit zand en klei. De wijngaard geleid volgens het Sylvoz-systeem, dit wil zeggen dat de takken hoog geleid worden en dat de fruitdragende takken in een boog naar beneden groeien.


kelder

Manuele pluk en zachte persing. De wijn hergist – zoals traditioneel in deze regio – op inox tank, en dus niet op fles zoals bij champagne of cava. Dit zorgt ervoor dat de wijn meer primair fruit heeft en dus geen toasty gistige toetsen.

 


onderscheidingen

Wijnkoopgids F. Van der Auwera 2012: laureaat

Slow Food 2012: Oscar Qualità/Prezzo

Decanter World Wine Awards 2017: Platinum (best in class)


download fiche

type
fris wit, mousserend, droog

land
Italië

domein
Azienda Agricola Malibràn

naam
Prosecco 'Ruio' Brut

regio
Veneto

jaar
2023

druivensoorten
glera : 100%

herkomstbenaming
Prosecco di Valdobbiadene DOCG

schenktemperatuur
8-10°C

gerecht
aperitief, zeevruchten, vis, gepocheerd

alcoholpercentage
11,5% Vol.

€ 15,50 - 75cl