Prosecco Extra Brut '5grammi' 2022 terug naar overzicht »Italië

Azienda Agricola Malibràn , Italië


domein

Prosecco is de Italiaanse versie van mousserende wijn. In tegenstelling tot Champagne en Cava is de wijn niet hergist op fles, maar in een drukbestendige tank, zodat alle fruitige aroma's van de druif bewaard worden. Malibràn is een klein domein van 7 ha gelegen in Susegana, een dorpje in de heuvels tussen Conegliano en Valdobbiadene. De wijngaarden liggen in het hart van het DOCG-gebied van Prosecco. Maurizio Favrel is de jonge eigenaar en oenoloog op het domein. Vader Momi neemt nog steeds het werk in de wijngaard voor z'n rekening.


omschrijving

Bleek strogeel met een rijke mousse. Uitbundig en fijn bloemig aroma (acacia, rozen) met toetsen van citrusfruit. Romige mousse, uitgesproken droog, maar toch met een fruitig karakter.

 


wijngaard

Wijngaard geleid volgens het Sylvoz-systeem. Single-vineyard wijn, afkomstig van het beste perceel van Malibràn, de 'Rive di Santa Maria di Feletto'.

 


kelder

Manuele oogst. Na de gisting (in gekoelde inox tanks) worden de beste loten apart gehouden voor deze Cinquegrammi en voor de Millesimato. Deze stille wijnen ondergaan een tweede gisting in een drukbestendige tank. De mousserende wijn wordt vervolgens onder tegendruk gebotteld. Dit is de 'methode Charmat', in Italië spreekt men uiteraard van de 'metodo Italiano'.

 


download fiche

type
fris wit, mousserend, droog

land
Italië

domein
Azienda Agricola Malibràn

naam
Prosecco Extra Brut '5grammi'

regio
Veneto

jaar
2022

druivensoorten
glera : 100%

herkomstbenaming
Prosecco di Valdobbiadene DOCG

schenktemperatuur
8-10°C

gerecht
aperitief

alcoholpercentage
11,5% Vol.

€ 18,00 - 75cl