'A mon seul désir' 2021 terug naar overzicht »Frankrijk

Château de Montfrin , Frankrijk


domein

Het Château de Montfrin bestaat uit 80 ha olijfgaarden en 100 ha wijngaarden, die pas in 2011 werden aangekocht en toegevoegd aan het domein. De olijven worden verwerkt in de 'Moulin des Ombres'. In Frankrijk staan ze aan de top van de biologische olijfolies. Ook in de wijngaarden wordt biologisch gewerkt. De percelen liggen verspreid over de appellaties Costières de Nîmes, Côtes du Rhône en Vin de pays des Coteaux du Pont du Gard. De bodem bestaat uit grote ronde keien, die vroeger de bedding vormden voor de Rhône. Eigenaar is voormalig acteur en producer Jean René de Fleurieu en Benjamin Béguin is technisch directeur.


bijkomende info

De Costières de Nîmes werd vroeger bij de Languedoc gerekend, tegenwoordig maakt de appellatie deel uit van de Rhône. Dit is niet alleen geologisch maar ook historisch correct: het staat vast dat het grootste deel van de wijnen gedronken door de Pausen in Avignon van deze streek afkomstig waren!


omschrijving

Donkere, purperen wijn. Fijne aroma's van rood fruit en kruiden die eerder aan een Noordelijke dan aan een Zuidelijke Rhône-wijn doen denken. In de mond proeven we wel meer de zon en de kruiden. Gul fruit, heel zuiver, met zijige tannines.


wijngaard

Het terroir bestaat uit 'galets roulés', grote ronde keien. Deze slaan de warmte overdag op en geven deze 's nachts weer af. Bovendien zorgen ze voor een goede afwatering. De stokken zijn in cordon gesnoeid en het rendement bedraagt slechts 25 hl/ha, een flink stuk onder het gemiddelde van de streek.


kelder

De druiven worden manueel geplukt in kleine kistjes. Een deel van de syrah-druiven ondergaat een koolzuurgisting: intacte druiven worden in een afgesloten tank gebracht tot de druiven van binnen beginnen te gisten, zonder toevoeging van gist. Dit geeft een extra fruitige toets aan de wijn. De verdere rijping is enkel op beton en inox.


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Frankrijk

domein
Château de Montfrin

naam
'A mon seul désir'

regio
Rhône

jaar
2021

druivensoorten
syrah : 70%
grenache = garnacha : 25%
mourvèdre = monastrell : 5%

herkomstbenaming
Cost!ères de Nîmes

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
duif, rood vlees, pelswild (hert, reebok, everzwijn), kruidige gerechten, harde pittige kaas

alcoholpercentage
14,5% Vol.

€ 16,00 - 75cl