'A la rêverie' 2022 terug naar overzicht »Frankrijk

Château de Montfrin , Frankrijk


domein

Het Château de Montfrin bestaat uit 80 ha olijfgaarden en 100 ha wijngaarden, die pas in 2011 werden aangekocht en toegevoegd aan het domein. De olijven worden verwerkt in de 'Moulin des Ombres'. In Frankrijk staan ze aan de top van de biologische olijfolies. Ook in de wijngaarden wordt biologisch gewerkt. De percelen liggen verspreid over de appellaties Costières de Nîmes, Côtes du Rhône en Vin de pays des Coteaux du Pont du Gard. De bodem bestaat uit grote ronde keien, die vroeger de bedding vormden voor de Rhône. Eigenaar is voormalig acteur en producer Jean René de Fleurieu en Benjamin Béguin is technisch directeur.


bijkomende info

De Costières de Nîmes werd vroeger bij de Languedoc gerekend, tegenwoordig maakt de appellatie deel uit van de Rhône. Dit is niet alleen geologisch maar ook historisch correct: het staat vast dat het grootste deel van de wijnen gedronken door de Pausen in Avignon van deze streek afkomstig waren!


omschrijving

Bleekgele kleur. Fijne aroma's van witte perzik, bloesems, mango en wat vanille en munt. Rijke smaak, licht vettig, met een kruidige afdronk (curry). Goede structuur en voldoende levendige zuren om het geheel fris te houden. De naam "A la rêverie" refereert aan de poëzie van Charles Baudelaire.


wijngaard

De bodem bestaat uit grote keien, de zogenaamde 'galets roulés', die de warmte opslaan en 's nachts afgeven. De zeewind zorgt voor afkoeling en de mistral blaast het vocht weg. Het rendement is beperkt tot 50 hl/ha.


kelder

De oogst gebeurt machinaal. Na de gisting op inox rijpt de roussanne nog tien dagen verder op de gistrest, met bâtonnage. Een deel rijpt verder op houten foeders van 600 l.


download fiche

type
vol wit, droog

land
Frankrijk

domein
Château de Montfrin

naam
'A la rêverie'

regio
Rhône

jaar
2022

druivensoorten
roussanne : 80%
grenache blanc : 20%

herkomstbenaming
Côtes du Rhône

schenktemperatuur
12-14°C

gerecht
groenten, eiergerechten, kreeft, vis, gepocheerd, vis, gegrild of gebakken, vis in saus, charcuterie, gevogelte (kip, kalkoen), romige kazen

alcoholpercentage
14,5% Vol.

€ 13,00 - 75cl