Manzoni Bianco 2022 terug naar overzicht »Italië

Cantina Borga , Italië


domein

De neven Martino, Antonio, Ricardo en nicht Catarina namen in 2010 de familiale wijngaarden over, de plaatsen waar ze als kind al speelden. Ze brachten hun passie en inzet samen om moderne, karaktervolle wijnen te maken. De 33 ha wijngaarden liggen in de vallei van de Piave, op 30 km van de zee en op slechts 6 m hoogte. De bodem is rijk aan mineralen. Het domein is gecertificeerd voor duurzame wijnbouw.


omschrijving

Witgele kleur. Expressief floraal aroma (acacia, rozenblaadjes, blauweregen) met toetsen van perzik en citrus. Evenwichtige smaak met een goed volume. Manzoni bianco is een kruising tussen riesling en pinot blanc.


wijngaard

Wijngaard in de vlakte van Piave, in Chiarano. Kleibodem. De wijngaard is in Sylvoz geleid. Het druivenras, Manzoni bianco of Incrocio Manzoni is eigenlijk een groep van druiven, kruisingen samengesteld door Prof. Luigi Manzoni tussen 1924 en 1935. De druif hier is de I.M. 6.0.13, een kruising tussen (rijn)riesling en pinot blanc. De soort geeft een matig rendement maar de wijn is aromatisch met een volle smaak.


kelder

Na de machinale oogst is er een koude schilweking van 8 uur om de aroma-componenten uit de schil te halen. Daarna wordt de most ingezaaid met geselecteerde gisten. De gisting duurt zo'n 10 dagen bij 16-18°C. Na de gisting rijpt de wijn nog 5-6 maanden alvorens te bottelen.


download fiche

type
fris wit, droog

land
Italië

domein
Cantina Borga

naam
Manzoni Bianco

regio
Veneto

jaar
2022

druivensoorten
incrocio manzoni : 100%

herkomstbenaming
Veneto IGT

schenktemperatuur
10-12°C

gerecht
aperitief, salades, asperges, eiergerechten, zeevruchten, kreeft, vis, gegrild of gebakken, gevogelte (kip, kalkoen)

alcoholpercentage
13% Vol.

€ 10,00 - 75cl
Terug verwacht May '23