L'oeuf bleu 2023 terug naar overzicht »
Domaine Rière Cadène , Frankrijk
domein
Het domein bestaat al sinds 1904, maar het is pas wanneer Jean-François en Laurence zich installeren in 1994 dat er ook wijn gemaakt wordt. Voorheen gingen de druiven naar de coöperatieve. Ze wilden eigenlijk eerst bloemen gaan telen, vandaar misschien de lichtvoetigheid van hun wijnen. De jonge neef Guillem komt hen versterken in 2015 en zorgt voor continuïteit. De 30 ha biologische wijngaard liggen net ten Noorden van de stad Perpignan. De bodem bestaat deels uit zwarte leisteen, deels uit 'galets roulés', grote ronde keien.
omschrijving
Granaatrode wijn met zuivere aroma's van rood fruit en kruidige garrigue-toetsen. Soepele wijn met zachte tannines, sappig van smaak.
De kuifleeuwerik (alouette huppée) is de mascotte van het domein. De eieren zijn lichtblauw gekleurd, vandaar de naam van deze cuvée.
wijngaard
De wijngaard is aangeplant op het plateau van de Têt. De arme bodem bestaat voornamelijk uit grote keien van graniet en kwarts. De wijngaard wordt biologisch beheerd. Het rendement is van nature laag, circa 45 hl/ha. Deze cuvée bestaat voornamelijk uit grenache (en dus mogelijk aangevuld met syrah en carignan).
kelder
De druiven worden net vóór de volledige rijpheid geplukt, om het frisse fruit te behouden. De druiven worden ontsteeld en gisten 10 dagen. Daarna wordt er zacht pneumatisch geperst en rijpt de wijn nog 4 maanden op inox cuve.
download fiche
type
krachtig rood, droog
land
Frankrijk
domein
Domaine Rière Cadène
naam
L'oeuf bleu
regio
Roussillon
jaar
2023
druivensoorten
grenache = garnacha
herkomstbenaming
Côtes du Roussillon
schenktemperatuur
14-16°C
gerecht
paddestoelen, charcuterie, gevogelte (kip, kalkoen), lam, varkensvlees, rood vlees, pluimwild (fazant, patrijs), kruidige gerechten, halfharde kaas
alcoholpercentage
14% Vol.