J'ai rendez-vous 2022 terug naar overzicht »Frankrijk

Domaine Rière Cadène , Frankrijk


domein

Het domein bestaat al sinds 1904, maar het is pas wanneer Jean-François en Laurence zich installeren in 1994 dat er ook wijn gemaakt wordt. Voorheen gingen de druiven naar de coöperatieve. Ze wilden eigenlijk eerst bloemen gaan telen, vandaar misschien de lichtvoetigheid van hun wijnen. De jonge neef Guillem komt hen versterken in 2015 en zorgt voor continuïteit. De 30 ha biologische wijngaard liggen net ten Noorden van de stad Perpignan. De bodem bestaat deels uit zwarte leisteen, deels uit 'galets roulés', grote ronde keien.


omschrijving

Een fruitfatje! Ultratransparant lichtrood, met dik rollende traantjes, een fun-parfum waarin rode aalbes, kersencoulis en vooral ook aardbeiensnoepjes en cuberdons. Eerst floraal (viooltjes en lavendel), maar al vlug golven alle andere impressies terug in de mond: licht geconfijte vruchten (aardbeiensmoothie, cassis) naast rode drop en ondanks die maturiteit toch een heel amusante fraicheur. De grenache noir langs zijn pure F-kant: frivool, funky & floraal, en zoals de Fransen zeggen: 'à croquer!'. Schenk deze kameradencuvée koel(er) en gul(zig). (F. Van der Auwera)


wijngaard

Wijngaard in de vallei van de Têt, bestaande uit een arme, zanderige bodem met veel ronde keien (galets roulés) van graniet.


kelder

De druiven worden volledig ontsteeld tijdens de oogst. Klassieke vinificatie van drie weken bij relatief lage temperatuur en een zeer zachte extractie en persing. Verdere rijping op inox.


onderscheidingen

2018: Oscar in de Wijnkoopgids 2020 F. Van der Auwera


download fiche

type
fruitig rood, droog

land
Frankrijk

domein
Domaine Rière Cadène

naam
J'ai rendez-vous

regio
Roussillon

jaar
2022

druivensoorten
grenache = garnacha : 100%

herkomstbenaming
Cotes Catalanes IGP

schenktemperatuur
12-14°C

gerecht
pasta's, charcuterie, gevogelte (kip, kalkoen), varkensvlees, romige kazen

alcoholpercentage
13,0 % Vol.

€ 11,30 - 75cl