Les Petits Plos Rosé 2022 terug naar overzicht »Frankrijk

Maison Ventenac , Frankrijk


domein

Sinds Olivier Ramé in 2009 aan de leiding kwam van het domein van zijn schoonvader Alain Maurel waait er een frisse wind. Er werd geïnvesteerd in de wijngaarden, in een gloednieuw keldergebouw en in een bottelingslijn. Alles werd in het werk gesteld om de kwaliteit te bewaken van in de wijngaard tot in de fles. "Les Plos" is een van de merken van dit domein, dat het tweede grootste is in de Cabardès (120 ha), een wijngebied op 10 km van Carcassonne. Cabardès geniet een klimaat dat het midden houdt tussen het Mediterrane en het Atlantische. De wind komt immers doorgaans uit Oost of West, de Pyreneëen schermen de Zuidenwinden af. De bodem bestaat uit kalksteen, heel belangrijk omdat deze als spons fungeert voor de wortels van de wijnstok. De wijnbouw is duurzaam (Terra Vitis-label). Goed basismateriaal en moderne kelderpraktijken zorgen hier voor opwindende en bovendien prijsvriendelijke wijnen.

 

 


omschrijving

Zeer bleekroze rosé met een aangename neus van klein rood fruit. Mooi droog in de mond met een zachte, vlezige textuur. Een uitgesproken frisse rosé met veel fruit die niet vermoeit en de hele maaltijd mee kan.


wijngaard

Afkomstig van verschillende wijngaarden in en rond de Cabardès, voornamelijk klei- en kalkhoudend.


kelder

Na ontsteling, kneuzing en enkele uren weken worden de druiven pneumatisch geperst. Dit alles gebeurt bij 5°C en onder beschermende atmosfeer, om het fruit te behouden. De gisting verloopt in inox bij maximaal 18°C. De malolactaat-omzetting wordt vermeden. Na de gisting volgt nog een rijping van twee maand op de gistrest ("sur lie").


download fiche

type
rosé, droog

land
Frankrijk

domein
Maison Ventenac

naam
Les Petits Plos Rosé

regio
Languedoc

jaar
2022

druivensoorten
cabernet sauvignon : 70%
grenache = garnacha : 20%
syrah : 10%

herkomstbenaming
Pays d'Oc IGP

schenktemperatuur
8-10°C

gerecht
aperitief, salades, pasta's, vis, gerookt, vis, gepocheerd, charcuterie

alcoholpercentage
12,5% Vol.

€ 8,50 - 75cl