( ! ) Cabernet Franc 2020 terug naar overzicht »Frankrijk

Maison Ventenac , Frankrijk


domein

Sinds Olivier Ramé in 2009 aan de leiding kwam van het domein van zijn schoonvader Alain Maurel waait er een frisse wind. Er werd geïnvesteerd in de wijngaarden, in een gloednieuw keldergebouw en in een bottelingslijn. Alles werd in het werk gesteld om de kwaliteit te bewaken van in de wijngaard tot in de fles. "Les Plos" is een van de merken van dit domein, dat het tweede grootste is in de Cabardès (120 ha), een wijngebied op 10 km van Carcassonne. Cabardès geniet een klimaat dat het midden houdt tussen het Mediterrane en het Atlantische. De wind komt immers doorgaans uit Oost of West, de Pyreneëen schermen de Zuidenwinden af. De bodem bestaat uit kalksteen, heel belangrijk omdat deze als spons fungeert voor de wortels van de wijnstok. De wijnbouw is duurzaam (Terra Vitis-label). Goed basismateriaal en moderne kelderpraktijken zorgen hier voor opwindende en bovendien prijsvriendelijke wijnen.

 

 


omschrijving

De essentie van rijpe cabernet franc. Wijn zonder opsmuk, zeer naturel gemaakt.


wijngaard

Hoog gelegen wijngaarden met kalkhoudende bodems ten Noorden van Carcassonne. Er wordt biologische wijnbouw toegepast, de certificatie is lopende. Het rendement is beperkt tot 45 hl/ha.


kelder

De wijn is spontaan vergist, met de van nature aanwezige gist, in betonnen kuipen. Uitsluitend zachte extractie-methodes (pigeage en remontage). Verdere rijping van 3 maanden in beton. Er werd geen sulfiet toegevoegd tijdens het wijnmaken, enkel een kleine hoeveelheid voor de botteling.


download fiche

type
fruitig rood, droog

land
Frankrijk

domein
Maison Ventenac

naam
( ! ) Cabernet Franc

regio
Languedoc

jaar
2020

druivensoorten
cabernet franc : 100%

herkomstbenaming
Vin de France

schenktemperatuur
14-16°C

alcoholpercentage
13,5% Vol.

€ 11,00 - 75cl