# Merlot 2021 terug naar overzicht »Frankrijk

Maison Ventenac , Frankrijk


domein

Sinds Olivier Ramé in 2009 aan de leiding kwam van het domein van zijn schoonvader Alain Maurel waait er een frisse wind. Er werd geïnvesteerd in de wijngaarden, in een gloednieuw keldergebouw en in een bottelingslijn. Alles werd in het werk gesteld om de kwaliteit te bewaken van in de wijngaard tot in de fles. "Les Plos" is een van de merken van dit domein, dat het tweede grootste is in de Cabardès (120 ha), een wijngebied op 10 km van Carcassonne. Cabardès geniet een klimaat dat het midden houdt tussen het Mediterrane en het Atlantische. De wind komt immers doorgaans uit Oost of West, de Pyreneëen schermen de Zuidenwinden af. De bodem bestaat uit kalksteen, heel belangrijk omdat deze als spons fungeert voor de wortels van de wijnstok. De wijnbouw is duurzaam (Terra Vitis-label). Goed basismateriaal en moderne kelderpraktijken zorgen hier voor opwindende en bovendien prijsvriendelijke wijnen.

 

 


omschrijving

Zwart fruit, mineraliteit, maar bovenal sappig, levendig en fris ondanks een grote concentratie. Moderne wijn met peps #kickasswine


wijngaard

Wijngaarden gelegen op het hoogplateau ten Noorden van Carcassonne. Het beheer is biologisch (certificatie is lopende). Het rendement is beperkt tot een haast futiele 35 hl/ha.


kelder

Oogst op 15 september. Gisting en rijping in beton. Gisting zonder toevoeging van cultuurgist. Tijdens het wijnmaken werd er geen sulfiet toegevoegd, enkel een kleine hoeveelheid voor het bottelen. Slechts licht gefilterd.


download fiche

type
fruitig rood, droog

land
Frankrijk

domein
Maison Ventenac

naam
# Merlot

regio
Languedoc

jaar
2021

druivensoorten
merlot : 100%

herkomstbenaming
Vin de France

schenktemperatuur
14-16°C

alcoholpercentage
13,5% Vol.

€ 11,00 - 75cl