Grüner Veltliner 'Äußere Bergen' 2019 terug naar overzicht »Oostenrijk

Weingut Zull , Oostenrijk


domein

De 18 hectaren van het domein Zull liggen rond het kleine wijnbouwersdorpje Schrattenthal, in het uiterste Noordoosten van Oostenrijk. Er heerst een streng landklimaat, met droge warme zomers die de wijnstokken verplicht om diep in de grond te duiken, en een koel najaar, wat voor een trage rijping zorgt. De nabijgelegen Manhartsberg beschermt het gebied tegen koude Noordenwinden. De bodems zijn er heel divers: graniet, perfect voor riesling, lichte zanderige bodems, beter geschikt voor grüner veltliner en de rode druiven, en ook zwaardere bodems van rode klei, uitstekend voor pinot noir en chardonnay. Phillip zet het werk van vader Werner verder. De wijnen zijn elegant en een zuivere vertaling van het terroir. De beoordeling van het domein in de Falstaff-wijngids kan u hier lezen.


omschrijving

Fijn aroma van exotisch fruit met kruidige toetsen. Vol en geconcentreerd in de mond, dens fruit, mineraal. Heel lange afdronk met kruidige toetsen.

 


wijngaard

Afkomstig van de wijngaard 'Äußere Bergen'. Deze ligt op een naar het Oosten gericht plateau op 280 m hoogte. De bodem bestaat uit leem, zand en grind. De aangeplante stokken zijn geen klonen, maar scheuten geselecteerd uit oude wijngaarden.

 


kelder

Manuele oogst eind oktober, vergist met geselecteerde cultuurgist en gerijpt op inox.

 


download fiche

type
vol wit, droog

land
Oostenrijk

domein
Weingut Zull

naam
Grüner Veltliner 'Äußere Bergen'

regio
Niederösterreich

jaar
2019

druivensoorten
grüner veltliner : 100%

herkomstbenaming
Weinviertel

schenktemperatuur
10-12°C

gerecht
asperges, groenten, eiergerechten, zeevruchten, kreeft, vis, gerookt, vis, gepocheerd, vis, gegrild of gebakken, gevogelte (kip, kalkoen), romige kazen

alcoholpercentage
14,0% Vol.

€ 23,50 - 75cl