Fuerza 2019 terug naar overzicht »Spanje

Ego Bodegas , Spanje


domein

De DO Jumilla, in de regio Murcia, is een van de oudste van Spanje: 1966. De meest aangeplante druif is monastrell (mourvèdre). Deze laat rijpende, krachtige rode druif voelt zich goed thuis in dit warme continentale klimaat. De wijngaarden van Ego Bodegas zijn het hoogst gelegen van de DO Jumilla: tot 900 m hoogte. Samen met het kalk in de ondergrond zorgt dit voor evenwichtige wijnen met voldoende zuren. Hier startten Santos Ortiz en Ioana Paunescu hun eerste merkwijn in 2011. Oorspronkelijk werden de wijnen gemaakt van aangekochte druiven in gehuurde installaties, maar door de sterke groei werd het noodzakelijk om een eigen kelder te bouwen. Daar zijn ook 25 ha eigen wijngaarden bij. De totale productie is ruim een half miljoen flessen.


bijkomende info

Jumilla is gespaard gebleven van de grote druivenluisplaag die lelijk heeft huisgehouden in Europa in de tweede helft van de 19de eeuw. De droge, zanderige bodems zijn niet echt favorabel voor de druifluis. In 1989 werd de streek alsnog getroffen en alle wijngaarden werden aangetast. De hele regio moest dus opnieuw worden aangeplant met Amerikaanse onderstammen. Daardoor is de wijnbouw meteen sterk gemoderniseerd. Tegenwoordig telt de appellatie 32000 ha.


omschrijving

Sombere robijnrode wijn met granaatrode schakeringen. Intens aroma van zwart fruit, bosbessen, zoethout, vanille. Volle, vlezige smaak boordevol rijp fruit en zelfs een puntje zoetheid. Kan de krachtigste gerechten aan.


kelder

12 maand gerijpt op barriques van Amerikaanse eik.


onderscheidingen

2014: Laureaat Wijnkoopgids 2018 (F. Van der Auwera)


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Spanje

domein
Ego Bodegas

naam
Fuerza

regio
Murcia

jaar
2019

druivensoorten
mourvèdre = monastrell
cabernet sauvignon

herkomstbenaming
Jumilla

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
rood vlees, pelswild (hert, reebok, everzwijn), kruidige gerechten, harde pittige kaas, blauwschimmelkaas

alcoholpercentage
14,5% Vol

€ 11,50 - 75cl