El Goru Rosado 2022 terug naar overzicht »Ego Bodegas , Spanje


domein

De DO Jumilla, in de regio Murcia, is een van de oudste van Spanje: 1966. De meest aangeplante druif is monastrell (mourvèdre). Deze laat rijpende, krachtige rode druif voelt zich goed thuis in dit warme continentale klimaat. De wijngaarden van Ego Bodegas zijn het hoogst gelegen van de DO Jumilla: tot 900 m hoogte. Samen met het kalk in de ondergrond zorgt dit voor evenwichtige wijnen met voldoende zuren. Hier startten Santos Ortiz en Ioana Paunescu hun eerste merkwijn in 2011. Oorspronkelijk werden de wijnen gemaakt van aangekochte druiven in gehuurde installaties, maar door de sterke groei werd het noodzakelijk om een eigen kelder te bouwen. Daar zijn ook 25 ha eigen wijngaarden bij. De totale productie is ruim een half miljoen flessen.


bijkomende info

Jumilla is gespaard gebleven van de grote druivenluisplaag die lelijk heeft huisgehouden in Europa in de tweede helft van de 19de eeuw. De droge, zanderige bodems zijn niet echt favorabel voor de druifluis. In 1989 werd de streek alsnog getroffen en alle wijngaarden werden aangetast. De hele regio moest dus opnieuw worden aangeplant met Amerikaanse onderstammen. Daardoor is de wijnbouw meteen sterk gemoderniseerd. Tegenwoordig telt de appellatie 32000 ha.


download fiche

type
rosé, droog

land
Spanje

domein
Ego Bodegas

naam
El Goru Rosado

regio
Murcia

jaar
2022

druivensoorten
grenache = garnacha : 100%

herkomstbenaming
Jumilla

schenktemperatuur
8-10°C

gerecht
aperitief, salades, pasta's, groenten, eiergerechten, kreeft, vis, gegrild of gebakken, charcuterie, gevogelte (kip, kalkoen)

alcoholpercentage
13% Vol.

€ 9,30 - 75cl
Terug verwacht Aug '22