El Goru Rosado 2023 terug naar overzicht »
Ego Bodegas , Spanje
domein
De DO Jumilla, in de regio Murcia, is een van de oudste van Spanje: 1966. De meest aangeplante druif is monastrell (mourvèdre). Deze laat rijpende, krachtige rode druif voelt zich goed thuis in dit warme continentale klimaat. De wijngaarden van Ego Bodegas zijn het hoogst gelegen van de DO Jumilla: tot 900 m hoogte. Samen met het kalk in de ondergrond zorgt dit voor evenwichtige wijnen met voldoende zuren. Hier startten Santos Ortiz en Ioana Paunescu hun eerste merkwijn in 2011. Oorspronkelijk werden de wijnen gemaakt van aangekochte druiven in gehuurde installaties, maar door de sterke groei werd het noodzakelijk om een eigen kelder te bouwen. Daar zijn ook 25 ha eigen wijngaarden bij. De totale productie is ruim een half miljoen flessen.
bijkomende info
Jumilla is gespaard gebleven van de grote druivenluisplaag die lelijk heeft huisgehouden in Europa in de tweede helft van de 19de eeuw. De droge, zanderige bodems zijn niet echt favorabel voor de druifluis. In 1989 werd de streek alsnog getroffen en alle wijngaarden werden aangetast. De hele regio moest dus opnieuw worden aangeplant met Amerikaanse onderstammen. Daardoor is de wijnbouw meteen sterk gemoderniseerd. Tegenwoordig telt de appellatie 32000 ha.
omschrijving
Heldere mediumroze kleur. De aroma's zijn typisch voor garnacha: wilde bosbessen, rode bessen en frambozen. Elegante zachte smaak met voldoende frisheid dankzij de juiste zuurtegraad. Zachte en lange afdronk.
wijngaard
Droge, arme bodem, zanderig met kalk.
kelder
De druiven worden met de hand geplukt en komen in kleine kistjes de kelder binnen. De rosé wordt gemaakt volgens de 'saignée'-methode, dat wil zeggen dat de schilletjes weken in het sap tot het gewenste kleur bereikt wordt (doorgaans na enkele uren) en daarna wordt er er geperst. De wijn gist in een gekoelde inox tank.
download fiche
type
rosé, droog
land
Spanje
domein
Ego Bodegas
naam
El Goru Rosado
regio
Murcia
jaar
2023
druivensoorten
grenache = garnacha : 100%
herkomstbenaming
Jumilla
schenktemperatuur
8-10°C
gerecht
aperitief, salades, pasta's, groenten, eiergerechten, kreeft, vis, gegrild of gebakken, charcuterie, gevogelte (kip, kalkoen)
alcoholpercentage
13% Vol.