Fteri Moschofilero 2022 terug naar overzicht »Griekenland

Troupis Winery , Griekenland


domein

Troupis Winery ligt in het hart van het Arkadisch plateau, op het schiereiland de Peloponnesos. De familie maakte al in de jaren '70 wijn voor lokale consumptie. Zoon Yiannis studeerde oenologie en moderniseerde het bedrijf. Het fruit van de 7 ha eigen wijngaarden wordt aangevuld met aangekochte druiven. Dé druif van de regio is moschofilero, deze geeft een fijne, geurige frisse wijn.


bijkomende info

De wijnen met een herkomstbenaming van deze streek dragen de naam 'Mantinia', de wijnen met een geografische aanduiding worden genoemd naar het grotere gebied 'Arcadia'.


omschrijving

Deze wijn heeft een bleke kleur en een intens aroma dat doet denken aan jasmijn, rozen, citrusfruit en granaatappel. Kurkdroog in de mond met fijne, elegante zuren. Fris maar niet schraal. Jong en fris te drinken. 'Fteri' betekent 'varens', dit is de naam van de subregio.


wijngaard

Het hoogplateau van Arkadië ligt op 700m hoogte en bestaat uit zanderige klei. Door de hoge ligging is er veel afkoeling 's nachts waardoor de rijping traag verloopt, wat goed is voor de ontwikkeling van de aroma's. De stokken zijn tussen 10 en 20 jaar oud en geven 65 hl/ha opbrengst.


kelder

Na de oogst begin oktober worden de druiven eerst gekoeld voor ze geperst worden. Na de persing wordt de heldere most afgescheiden voor de gisting. Er worden geselecteerde gisten toegevoegd die hun werk doen bij 15 à 16°C. De verdere rijping (twee maanden) is in inox.


onderscheidingen

2013: Bronze medal Decanter

2013: Laureaat Wijnkoopgids 2015

2017: Bronze medal Decanter

2019: Silver medal Decanter


download fiche

type
fris wit

land
Griekenland

domein
Troupis Winery

naam
Fteri Moschofilero

regio
Peloponnisos

jaar
2022

druivensoorten
moschofilero : 100%

herkomstbenaming
Arcadia

schenktemperatuur
8-10°C

gerecht
aperitief, salades, asperges, zeevruchten, vis, gerookt, vis, gepocheerd, geitenkaas

alcoholpercentage
12,1% Vol.

€ 10,80 - 75cl