Unus Macabeo 2022 terug naar overzicht »Spanje

Agustín Cubero , Spanje


domein

Bodegas Agustín Cubero is een familiebedrijf opgestart in 1881, met 126 hectare in Calatayud. Bijna de helft van de oppervlakte bestaat uit garnacha, aangeplant op een heel arme bodem op maar liefst 950 m hoogte. Samen met het continentaal klimaat van de regio zorgt dit voor een trage rijping van de druiven. De opbrengst is heel laag en het wijnmaken gebeurt in een moderne kelder. Alle ingrediënten zijn hier aanwezig om opmerkelijk goede wijn te maken.

 


omschrijving

Energiek zonnig strogeel, spiegelglad. Aromatisch rijp wit fruit (abrikoos, witte aalbes, appel) en een vleugje ananas, naast een opstoot van witte en gele lentebloemen. Vooral tof in de mond: zeker genoeg zestefrisheid, groene peper, conferencepeer en groene pruimpjes naast de exotica van verse ananas maar altijd mineraliteit in de onderbouw. Finale waarin groene amandel. Moderne, eikloze cru in de no-nonsensestijl, ver verwijderd van de overrijpe macabeo's van weleer. (F. Van der Auwera)


wijngaard

Calatayud ligt in de provincie Aragon, ten Oosten van Ribera del Duero en grenzend aan Cariñena. De wijngaarden zijn het hoogst gelegen van de appellatie, op 950 m. De bodems zijn erg arm en bestaan uit rode klei, leisteen en ronde keien. In dit continentale klimaat zijn de winters streng, de zomers heet en valt er weinig neerslag. De stokken macabeo (synoniem is viura) zijn aangeplant tussen 1960 en 1978 en dus oud. De rendementen liggen laag, zo'n 35 hl/ha.


kelder

Manuele oogst half oktober. De gisting en rijping gebeurt uitsluitend in inox, bij gecontroleerde temperatuur.


onderscheidingen

2014: Oscar in de Wijnkoopgids 2016 van F. Van der Auwera

2016: Oscar in de Wijnkoopgids 2020 van F. Van der Auwera


download fiche

type
vol wit, droog

land
Spanje

domein
Agustín Cubero

naam
Unus Macabeo

regio
Calatayud

jaar
2022

druivensoorten
macabeo = viura : 100%

herkomstbenaming
Calatayud DO

schenktemperatuur
10-12°C

gerecht
groenten, zeevruchten, kreeft, vis, gegrild of gebakken, vis in saus, charcuterie, gevogelte (kip, kalkoen), romige kazen, halfharde kaas

alcoholpercentage
13,5% Vol.

€ 7,70 - 75cl