Stylo Garnacha 2022 terug naar overzicht »Spanje

Agustín Cubero , Spanje


domein

Bodegas Agustín Cubero is een familiebedrijf opgestart in 1881, met 126 hectare in Calatayud. Bijna de helft van de oppervlakte bestaat uit garnacha, aangeplant op een heel arme bodem op maar liefst 950 m hoogte. Samen met het continentaal klimaat van de regio zorgt dit voor een trage rijping van de druiven. De opbrengst is heel laag en het wijnmaken gebeurt in een moderne kelder. Alle ingrediënten zijn hier aanwezig om opmerkelijk goede wijn te maken.

 


omschrijving

Intens robijnrode kleur. Ontwikkelde, open neus van rood fruit met toetsen van kruiden en mokka afkomstig van het hout. Goede concentratie en structuur in de mond, stevig maar rond met soepele tannines.


wijngaard

Calatayud ligt in de provincie Aragon, ten Oosten van Ribera del Duero en grenzend aan Cariñena. De wijngaarden zijn het hoogst gelegen van de appellatie, op 950 m. De bodems zijn erg arm en bestaan uit rode klei, leisteen en ronde keien. In dit continentale klimaat zijn de winters streng, de zomers heet en valt er weinig neerslag. De rendementen liggen heel laag, zo'n 20-30 hl/ha.


kelder

De druiven worden manueel geplukt in kleine kistjes. De druiven worden in een koude kamer gekoeld tot 8°C. Daarna laat men de gisting traag beginnen zonder toevoeging van cultuurgist. Na een tiental dagen stopt men de schilweking door te persen. De verdere rijping is op eiken vaten gedurende vier maanden, waarbij batonnage toegepast wordt om de wijn rijker te maken.


onderscheidingen

2014: Laureaat in de Wijnkoopgids 2016 van F. Van der Auwera

2019: Goud (Mundus Vini)

2020: Zilver (Concours Mondial Brussel 2021)

2021: Goud (Concours Mondial Brussel 2022)


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Spanje

domein
Agustín Cubero

naam
Stylo Garnacha

regio
Calatayud

jaar
2022

druivensoorten
grenache = garnacha : 100%

herkomstbenaming
Calatayud DO

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
lam, rood vlees, stoofschotels, pluimwild (fazant, patrijs), pelswild (hert, reebok, everzwijn), kruidige gerechten, harde pittige kaas, blauwschimmelkaas

alcoholpercentage
14,5% Vol.

€ 9,00 - 75cl