'Tino' Vermentino 2022 terug naar overzicht »Italië

Mora & Memo , Italië


domein

De wijngaard van Mora&Memo ligt in het Zuiden van het eiland, nabij Senorbì, op 25 km van de kust van Cagliari. De 37 ha behoorden vroeger toe aan een adellijke familie uit Toscane, maar werden in 2011 overgekocht door een lokale groepering van families met een lange traditie in wijnbouw. Met hun expertise willen ze moderne wijnen brengen die toch een juiste vertaling geven van het terroir. De geïsoleerde ligging, de prima geschikte bodems en het uitstekende klimaat hebben Sardinië in de loop der eeuwen een eigen wijncultuur laten ontwikkelen. De lokale druivenrassen vermentino (wit) en cannonau (rood) spelen hierbij een belangrijke rol.


bijkomende info

De tekeningen op het etiket van de hand van Katia Marcias stellen de vrouwen in traditionele klederdracht voor. Gekleed in deze zwarte Moorse gewaden worden ze bandidas genoemd. Het zijn sympathieke maar rebelse karakters die symbool staan voor de vrijheid.


omschrijving

Strogele wijn met een groene schijn. De neus is complex met veel rijp fruit, bloemen en ook kruiden die aan de mediterraanse garrigue doen denken: rozemarijn, tijm, salie. De smaak is vol en rijk met veel volume. Wijn met veel karakter!

Vanaf oogstjaar 2017 is de fles afgesloten met een glazen stop.


wijngaard

De wijngaard aangeplant in 1981 ligt op een Zuidoostelijk georienteerde helling op 250 m hoogte in het Zuiden van Sardinië, op 25 km van de kust. De bodem bestaat uit kalkhoudende klei en bevat veel stenen. Het druivenras vermentino is typisch voor Sardinië al vinden we dezelfde druif ook op Corsica en in de Provence terug onder de naam rolle.


kelder

Na een kort schilcontact worden de druiven geperst en na decantatie overgebracht in inox tanks voor de gisting. Voor deze gisting worden geselecteerde gisten gebruikt die werken bij maximaal 15°C. Na de gisting rijpt de wijn nog enkele maanden "sur lie" tot de botteling in het voorjaar.


download fiche

type
vol wit, droog

land
Italië

domein
Mora & Memo

naam
'Tino' Vermentino

regio
Sardegna

jaar
2022

druivensoorten
vermentino = rolle : 100%

herkomstbenaming
Vermentino di Sardegna

schenktemperatuur
10-12°C

gerecht
salades, mosselen, oesters, zeevruchten, vis, gerookt, vis, gepocheerd, geitenkaas

alcoholpercentage
14,0% Vol.

€ 17,50 - 75cl