Membrillera 2015 terug naar overzicht »Spanje

Bodega y Viñedos Carres , Spanje


domein

José Luis Torres is de jonge ondernemer en oenoloog achter dit project in Requena, 60 km ten westen van Valencia. Van de familiale wijngaarden selecteert hij de oudste stokken om er zijn eigen wijn mee te maken. 2008 was zijn eerste oogst. Er worden technieken uit de bio-dynamische wijnbouw toegepast, José wil echter geen label "omdat hij geen deel wil uitmaken van een sekte". In deze streek vinden we voor 95% rode druiven, in praktijk hoofdzakelijk Bobal. Dit is de derde meest aangeplante druif van Spanje! Bobal heeft een dikke schil en dus veel kleur, materie, tannines, zuren en fruit.


omschrijving

Heel intense kleur met paarse accenten, de wijn vormt dikke gekleurde tranen aan de rand van het glas. Aroma's van rijp rood fruit (zwarte en blauwe bessen, pruimen) met kruidige toetsen (kruidnagel, zoethout, vanille). In de mond krachtig en vol met toch fijne zuren. Een heel mooi voorbeeld van bobal van een piepkleine artisanale producent.


wijngaard

De percelen wijngaard van Carres ligt in Casas de Eufemia, dicht bij Requena. Alle wijngaarden liggen in een straal van 1km rond het dorp. Enkel de beste en oudste wijngaarden komen in aanmerking voor de eigen wijn, de andere druiven worden verkocht. Voor deze wijn zijn de stokken minstens 35 jaar oud en in struikvorm struikvorm gesnoeid. De wijnbouw is volledig bio-dynamisch, echter zonder officiële erkenning.


kelder

De druiven worden met de hand en vroeg in de ochtend geplukt in kistjes van 15 kg zodat de druiven in perfecte staat aankomen. Na een selectie bij aankomst in de kelder worden de druiven ontrist maar niet gekneusd. De druiven gaan dus in hun geheel het vat in en de gisting start zo langzaam vanuit de bessen zelf. Er worden dus ook geen gisten toegevoegd. Na slechts een vijftal dagen wordt alles geperst en wordt de most overgebracht naar barriques van Franse eik (3de en 4de wijn). Daarin vindt de malolactaatgisting en een verdere rijping gedurende vijf maanden plaats. Er wordt slechts eenmaal sulfiet toegevoegd, nl. na het einde van de fermentatie. Ongefilterd gebotteld.


onderscheidingen

2011: Wijnkoopgids F. Van der Auwera 2014: Oscar

2013: Guia Peñin 2015: *****


download fiche

type
krachtig rood, droog

land
Spanje

domein
Bodega y Viñedos Carres

naam
Membrillera

regio
Valencia

jaar
2015

druivensoorten
bobal : 100%

herkomstbenaming
Utiel-Requena

schenktemperatuur
16-18°C

gerecht
duif, rood vlees, stoofschotels, pelswild (hert, reebok, everzwijn), kruidige gerechten, harde pittige kaas

alcoholpercentage
14,5% Vol

€ 9,00 - 75cl
Terug verwacht Jul '19