Mâcon 'Aux Scellés' 2021 terug naar overzicht »Frankrijk

Domaine Marcel Couturier , Frankrijk


domein

Marcel Couturier was vroeger lid van de coöperatie van Loché. Als perfectionnistische wijnboer deed het hem echter pijn om te zien hoe zijn druiven vermengd werden met deze van buren die het minder nauw nemen. Na veel wikken en wegen besloot hij in 2005 om uit de coöperatieve te stappen en zelf zijn wijn te maken. Hij heeft een duidelijk visie hoe witte wijn uit de Mâconnais moet zijn: zuiver, met zuren die voor spanning moeten zorgen, steeds gerijpt op hout maar zonder dat dit opvalt in de smaak. De wijnbouw is bijna biologisch: geen onkruidverdelgers, er wordt geploegd tussen de stokken, zwavel en kopersulfaat voor de behandelingen.


omschrijving

Fijne chardonnay met veel frisheid en een mooi volume, met een zekere vettigheid (ondanks de jonge stokken). Aroma's van boomgaardfruit en citrus, de houtlagering verraadt zich slechts in een licht gegrilde toets.


wijngaard

"Aux Scellés" is een jonge wijngaard (aangeplant in 2008) van bijna 1 hectare uit het dorp Loché. Enkel een aarden weg scheidt deze wijngaard van de appellatie Pouilly-Fuissé. De bodem bestaat uit schist (leisteen) en klei. De bodem helt lichtjes en is naar het Oosten gericht.


kelder

De druiven werden manueel geplukt en geperst met een pneumatische pers. Marcel Couturier zweert bij vinificatie in eik, maar omdat het hier om wijn van jonge stokken gaat, is gekozen voor de helft eik (geen nieuwe) en de helft inox. Na de gisting rijpt de wijn verder tot de botteling in de zomer volgend op de oogst.


download fiche

type
vol wit, droog

land
Frankrijk

domein
Domaine Marcel Couturier

naam
Mâcon 'Aux Scellés'

regio
Bourgogne

jaar
2021

druivensoorten
chardonnay : 100%

herkomstbenaming
Mâcon

schenktemperatuur
12-14°C

gerecht
zeevruchten, kreeft, vis, gepocheerd, vis, gegrild of gebakken, vis in saus

alcoholpercentage
13,5% Vol.

€ 18,00 - 75cl