Luberri 2022 terug naar overzicht »Spanje

Familia Monje Amestoy , Spanje


domein

De wijn en de naam Luberri ontstond in 1991 nadat de familie Monje-Amestoy hier en daar wat perceeltjes wijngaard had gekocht in en rond Elciego, in de Rioja Alavesa. Dit is de kleinste subzone van de Rioja en ligt in Baskenland. De wijngaarden liggen op een hoogte van 400 m aan de Ebro tot 540 m voor de Los Merinos-wijngaard. Uiteraard overheerst de tempranillo in de aanplant. De stijl van wijnmaken is zuiver, natuurgetrouw, elegant met toch diepgang. Het toepassen van de traditionele koolzuurgisting werd hier in ere hersteld met name in de 'Luberri', een Rioja barstend van het pure fruit, zonder eik. De totale productie vandaag is 350.000 flessen per jaar.


omschrijving

Kersenrode kleur met paarse reflecties. Aroma's van rood fruit, viooltjes, zoethout. Fruitige, gulle smaak met een goede concentratie en soepele tannines.


wijngaard

Afkomstig van verschillende wijngaarden in en rond Elciego. De bodem varieert van zanderig (aan de oevers van de Ebro) tot kalk- en kleihoudend (de hoger gelegen percelen.


kelder

Geoogst begin oktober. Deze wijn is gemaakt volgens de methode van de koolzuurgisting, dit betekent dat de druiven intact (dus na manuele pluk) in de gistingskuip gebracht worden, waarna de gisting traag start binnen in de druiven. De temperatuur wordt hierbij onder de 24°C gehouden. Na 8 tot 10 dagen worden de druiven geperst en het einde van de gisting loopt dan verder in inox. Het resultaat is een heel sappige, fruitige wijn.


download fiche

type
fruitig rood, droog

land
Spanje

domein
Familia Monje Amestoy

naam
Luberri

regio
Rioja

jaar
2022

druivensoorten
tempranillo = aragonês = tinta roriz : 95%
macabeo = viura : 5%

herkomstbenaming
Rioja DOC

schenktemperatuur
12-14°C

gerecht
charcuterie, gevogelte (kip, kalkoen), lam, varkensvlees, romige kazen, halfharde kaas

alcoholpercentage
14% Vol.

€ 12,00 - 75cl
Terug verwacht May '21