LIV 2022 terug naar overzicht »Portugal

A&D Wines , Portugal


domein

Alexandre en Dialina Gomes (vandaar A&D Wines) zijn ingenieurs van opleiding. Het familiale domein Casa do Arrabalde werd vanaf 1991 opnieuw aangeplant, goed voor 5 ha wijngaarden. Later werd Quinta do Espinhosos bijgekocht met 7 ha wijngaarden en bovendien alle installaties om wijn te maken. In 2009 werd de eerste eigen wijn gemaakt. In 2015 werd Quinta de Santa Teresa bijgekocht. Het is op dit laatste domein dat de Monólogo en Singular-wijnen gemaakt worden. De drie domeinen bevinden zich in de Minho, sub-regio Baião, grenzend aan de Douro. Dit is het warmste deel van Vinho Verde. De bodems bestaan uit graniet en door de steile helling krijgen de druiven veel zon. De landbouw is de facto biologisch (geen label) en het wijnmaken modern en zuiver.


omschrijving

Strogele kleur met enkele fijne belletjes in het glas. Aroma's van citrus, rijp exotisch fruit en bloemen. Aangenaam in de mond met rijpe, ronde zuren en een subtiele prikkel van koolzuurgas die de frisheid onderstreept. De paar grammen suiker dragen bij aan de volheid en maken dat deze wijn bijzonder aangenaam wegdrinkt. Ideale aperitiefwijn en zomerse terraswijn.


wijngaard

Afkomstig van verschillende percelen in de subregio Baião.


kelder

Rijpe oogst, gisting met geselecteerde gisten, botteling na een rijping van enkele maanden 'sur lie'. In tegenstelling tot de gangbare praktijk wordt er géén koolzuurgas toegevoegd en ook geen suikers. Er is een beetje restgas aanwezig en ook een klein puntje zoet, maar deze zijn volledig natuurlijk.


onderscheidingen

2016: Laureaat Wijnkoopgids 2018 (F. Van der Auwera)


download fiche

type
fris wit, droog

land
Portugal

domein
A&D Wines

naam
LIV

regio
Minho

jaar
2022

druivensoorten
arinto
avesso

herkomstbenaming
Vinho Verde DOC

schenktemperatuur
8-10°C

gerecht
aperitief, salades, asperges, mosselen, zeevruchten, vis, gerookt, vis, gepocheerd, vis, gegrild of gebakken

alcoholpercentage
12,4% Vol.

€ 9,10 - 75cl