Esculpido 2020 terug naar overzicht »Portugal

A&D Wines , Portugal


domein

Alexandre en Dialina Gomes (vandaar A&D Wines) zijn ingenieurs van opleiding. Het familiale domein Casa do Arrabalde werd vanaf 1991 opnieuw aangeplant, goed voor 5 ha wijngaarden. Later werd Quinta do Espinhosos bijgekocht met 7 ha wijngaarden en bovendien alle installaties om wijn te maken. In 2009 werd de eerste eigen wijn gemaakt. In 2015 werd Quinta de Santa Teresa bijgekocht. Het is op dit laatste domein dat de Monólogo en Singular-wijnen gemaakt worden. De drie domeinen bevinden zich in de Minho, sub-regio Baião, grenzend aan de Douro. Dit is het warmste deel van Vinho Verde. De bodems bestaan uit graniet en door de steile helling krijgen de druiven veel zon. De landbouw is de facto biologisch (geen label) en het wijnmaken modern en zuiver.


omschrijving

Strogele kleur. Complexe neus met citrusfruit, hazelnoot, boter. De smaak is geconcentreerd, fris en ziltig.


wijngaard

Afkomstig van de oudste wijnstokken van Quinta de Santa Teresa. De naam Esculpido ('gesculpteerd') verwijst naar de grillige vorm van deze oude stokken die wel gebeeldhouwd lijken. De wijngaarden liggen op hellingen tussen 190 en 300 m hoogte en worden biologisch beheerd. De ondergrond is graniet.


kelder

Na de manuele oogst in kistjes van 24 kg worden de druiven manueel getrieerd en ontsteeld. Na een zachte pneumatische persing met schilconctact gist en rijpt de wijn op Franse eiken vaten 500 liter. De malolactaat-omzetting wordt vermeden. Gebotteld in maart 2022.


download fiche

type
vol wit, droog

land
Portugal

domein
A&D Wines

naam
Esculpido

regio
Minho

jaar
2020

druivensoorten
avesso : 100%

herkomstbenaming
Vinho Verde DOC

schenktemperatuur
10-12°C

alcoholpercentage
13,5% Vol.

€ 23,50 - 75cl
Terug verwacht May '23